Är man alkoholist om man dricker?

 

Om Du är ärlig mot Dig, på riktigt, så vet Du nog. Men det finns hjälp att få, att slippa dricka, att slippa tänka på alkohol, att slippa ljuga – för sig först och främst, men även för andra.

Och det går att leva utan alkohol, men man klarar det inte själv, att bara lägga av, därför är självhjälpsgrupper som jag ser det, den enda lösningen. Och det fungerar, livet blir bättre, alldeles underbart. Detta genom att jobba aktivt i de 12-stegen och ta en mentor/sponsor till hjälp.

Vad har du att förlora? Livet? Eller vinna det? Jag vet vad som fungerar. Se vidare info. nedan under kategorier om de 12-stegen, beroende m.fl. Du, det finns en lösning!

 

 

  • Frågan till Katerina Janouch lyder?

 

  • Är man alkoholist om man dricker?


Fråga: Hur definierar man begreppet "alkoholist"? Är det alla som förtär alkoholhaltiga drycker, eller är det den som inte kan styra sin konsumtion? Kan man etablera något slags begrepp däremellan, till exempel för dem som tar en öl, ett glas vin eller en drink som en belöning efter dagens slit?
Jag kan ta min morfar som exempel. Han drack två snapsar till maten varje dag och en till söndagens frukost med stekt sill, men inte mer.
Och visst dricker min fru och jag vin ofta, men julens OP brukar räcka till i februari.
Alkohol är ett gift, som absolut inte skulle tolereras om det skulle introduceras i dag. Det finns all anledning att uppmana till försiktighet. Därom är vi ense. Men eftersom öl, vin och sprit ingår i vår i hela vår kultur kanske man måste vara lite försiktig även med begrepp som "alkoholist". Annars kan det bli som att gå mot "röd gubbe". Alla vet att det är förbjudet men ingen bryr sig. Tommy.


  • Alkoholismens tre stadier


Svar: Hej Tommy, jag ska försöka reda ut begreppen:

Alkohol och droger är kemiska medel som framkallar förändringar i hjärnans funktion genom att ändra på hjärnkemin.Så fort det sker, uppträder fysiska, psykiska och beteendemässiga förändringar hos individen som en direkt följd av den ändrade hjärnfunktionen.

Alla sinnesförändrande droger har förmågan att påverka tanken, de skadar sinnes- och kroppsfunktionerna och stör beteendet och relationerna, vare sig du är beroende eller inte. Så är det för alla människor varje gång de dricker eftersom alkoholen är ett gift och det blir inte mindre giftigt bara för att det genomsyrar vår kultur och samhälle.

Vem är beroende och vem är det inte? Det kan vara svårt att avgöra. Man behöver inte vara alkoholist för att man dricker varje dag, men man behöver inte heller vara icke-alkoholist för att man dricker sällan eller lyckas hålla sig nykter långa perioder.

  • Det luriga med alkoholism är att i det tidiga stadiet ger ökad tolerans, alltså man tål mer men beter sig fortfarande likadant. De tidigaste varningstecknen hindrar diagnosen eftersom de döljer problemet.
  • Andra stadiet är ett slags successiv kontrollförlust.
  • Tredje stadiet är en försämring av hälsan samt mentala defekter.

Det begrepp du efterlyser heter "heavy drinker" eller "högkonsument", men även det kan vara svårt, var drar man gränsen, samt att hög konsumtion för en person kan vara låg för en annan och vice versa.

  • Personligen tycker jag att det är viktigt att tvätta bort skamstämpeln från ordet alkoholism.

Att vara beroende är en sjukdom som man behöver få hjälp med att tillfriskna från. Inte omvärldens dömande.

Källa: KATERINA JANOUCH, www.expressen.se (20061103)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback