Är du beroende av socker eller mat?

1 500 000 människor i Sverige är sockerberoende?????.

Är du en av dem?

 image58

1.      Har Du, under senaste året, någonsin ätit mer "sötsaker" än du tänkt dig och/eller fortsatt använda "sötsaker" när du inte tänkt dig det?

2.      Har Du, under senaste året. försummat några av dina vardagliga åtaganden på grund av att du ätit för mycket "sötsaker"?

3.      Har Du, under senaste året, känt att du vill eller behöver ändra ditt sätt att äta eller handskas med "sötsaker"?

4.      Har någon, under senaste året, till exempel familj eller vänner, klagat på hur mycket eller när du äter "sötsaker"?

5.      Har Du, under senaste året, någonsin varit helt upptagen av tankar på när du skall få äta eller köpa "sötsaker"?

6.      Har du, under senaste året, någonsin använt "sötsaker" för att lindra känslomässigt obehag såsom nedstämdhet, ilska eller tristess?

 

Svarar man "ja" på 4 eller fler av frågorna är risken stor att man har utvecklat ett missbruk eller beroende.

 

(UNCOPE är ett diagnosverktyg som går att applicera på olika beroenden. Man kan använda dessa screeningfrågor för sockermissbruk eller sockerberoende. Att tänka på är att "sötsaker" går att byta ut mot bröd, flingor, pasta, frukt, läsk och dylikt).

 

För oss sockerkänsliga kan socker i alla former, raffinerat vitt mjöl och pasta vara lika beroendeframkallande som kokain eller heroin. Börjar man äta kan man inte sluta, kroppens krav är obevekliga.

Socker och andra snabba kolhydrater, liksom även alkohol, påverkar kroppens egna signalsubstanser, som gör att vi mår bra och känner oss tillfreds. Är man genetiskt lagd åt det hållet blir lyckoeffekten av sockret extra kraftig, men klingar av snabbare. Då vill man ha mer, och får man inte det drabbas man av abstinens i form av humörsvängningar och rastlöshet. När man då äter mer kolhydrater känner man sig tillfälligt bättre, men blodsockerhalten åker jojo.

Källa: http://www.bittensaddiction.com

 

Sockerkänslighet

Har du viktproblem, huvudvärk och känner dig ofta trött? Är du irriterad och deprimerad? Du kanske tröstäter och älskar godis och sötsaker?

 Åker ditt humör berg- och dalbana? Blir du ofta sugen på något extra gott och sött? Dricker du gärna läsk och juice? Äter du utan att vara hungrig och har du provat det mesta i bantningsväg? Om du känner igen dig i detta, kan det vara tecken på att du är sockerkänslig och kanske har utvecklat ett sockerberoende. Ditt mående speglar troligen din feljusterade kroppskemi, som du undermedvetet försökt rätta till genom att "medicinera" dig med socker och raffinerade kolhydrater. Som sockerkänslig/sockerberoende reagerar din kropp annorlunda på socker, sötningsmedel och kolhydrater i form av vitt bröd, söta frukost. ingor, vit pasta, chips, läsk med mera och därför brottas du ofta med sug efter fel sorts mat. Detta kan ha en avgörande inverkan på hur du mår och beter dig i vardagen.

 

Det är lättare än du tror.

När kroppens biobalans har rubbats förlorar vi vår egen förmåga att tillgodose det välmående vi vill ha. Lösningen till det här fysiska problemet är på ett sätt enkel; undvik de födoämnen som utlöser den fysiska, biokemiska reaktionen. Om du äter rätt mat vid rätt tillfälle, vilket bygger på förståelsen av kemin i hjärnan och kroppen, kommer du att förhindra sug och abstinensbesvär. Det är din hjärnkemi och inte din vikt som är lösningen på problemet. Så sluta banta och ät dig frisk!

 

Ät rätt mat!

85 procent av det socker vi får i oss finns dolt i maten. Många av livsmedlen i handeln innehåller både mycket socker, sötningsmedel och raffinerade fetter, ingredienser som är främmande för våra kroppar. Hur du mår beror på vad du äter, men också hur och när du äter. Att äta regelbundet och få rätt balans av de näringsämnen som just din kropp behöver är nödvändigt för att du ska fungera optimalt. Du behöver rätt bränsleblandning i form av tillräckligt med protein, rätt slags kolhydrater och bra fetter. Det du äter idag påverkar dig inte bara direkt efter måltiden utan ligger även till grund för ditt välmående i ett framtida perspektiv.

 

Vill du må bättre?

Den positiva förändringen börjar när den sockerkänslige/sockerberoende väljer att avstå från de födoämnen som utlöser matmissbruket och tvångsätandet. Kom ihåg att sockerkänslighet är ett problem som du har ärvt, det är inte ditt fel! Våra kroppar är så konstruerade att om vi ger dem rätt näringsämnen kommer det biokemiska systemet att placera dessa där de behövs och kroppen kommer att "hela sig själv". Jag vill påstå att om man inte tar tid för sin hälsa tvingas man ta tid för sin sjukdom. Det finns inga snabba genvägar till hälsa. Tillfrisknandet kräver fokus, tid och energi, men i gengäld kommer du att bli fysiskt och psykiskt piggare ? och gladare. Att leva är mycket mer än att bara vara vid liv!

 

Ät dig frisk!

Många människor går genom dagen, stannar upp för att äta på sedvanliga tider och njuter av god mat vid festtillfällen, de behöver inte bry sig om hur detta påverkar deras mående. För en sockerberoende däremot är mat en aldrig sinande källa till skuld, skam, smärta och samvetskval. För en sockerberoende finns det nu hopp därför att senare års forskning och erfarenheter gör att det finns möjligheter att bryta denna negativa spiral. Det finns en positiv lösning som ger dig lugn och sinnesro, välbefinnande och glädje när du gör rätt val som bygger på förståelsen av kemin i hjärnan och kroppen. Ta tillvara denna möjlighet till hjälp!

 

Källa: http://www.soberkonsult.se/

 

Länkar till hjälp för Dig:

http://www.faa.se/

http://www.soberkonsult.se/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback