Kyrkans uppdrag samt teknikens under...

Pojkar.....

Är det inte så de säger, flickorna, detta med en mild överlägsen men förstående ton, när de kommenterar oss pojkar och män och vår glädje i undret. Talar nu om teknikens under.
image316
Köpte en ny mobil igår. Helt sjukt. Det blev billigare än att ha kvar den gamla. Ur led är tiden. Tänker på hur mycket energi det kostar att göra en ny...

Men den är kul. Massor av finesser. Och det går att ringa med den. Är inte det bra.

Tänker på bensinstationerna, som en liknelse till detta.
Förr i tiden kunde man i stort sett bara köpa bensin där, nu är de restauranger och mataffärer. Ibland tar det allt för lång tid att köpa bensin där, så man väljer enklare varianter. Konstigt......

Är det inte så med mobiltelefoner.
Har hört att i Japan är storsäljaren en lur som man bara kan ringa med och med stora knappar.

Gör det enkelt är en bra paroll.

  • Var igår på en givande gudstjänst i Lötenkyrkan i Uppsala med Familjen. Fullt med folk och två biskopar var där. Predikan handlade om livet efter döden, vilket sällan berörs. Fikat efteråt var kanon och många, i alla åldrar stannade kvar. Hit vill jag och Familjen gå igen.

Återigen lite information om kyrkan, idag talar jag om:


Kyrkan som gåva och uppdrag?


Protestantisk syn

image317

Uppdraget är förkunnelsen av evangelium samt förvaltning av sakramenten och genom detta blir det en gåva att nya människor, lockas och frälses och kommer in i kyrkan. Kärleken är en gåva som kallar var och en som har blivit döpt för helig, sade Luther. Genom den ämbetssyn, med det allmänna prästadömet, där alla kallas präster, efter dopet, möjliggör ju utbredningen av det kristna riket och budskapet.


Alla får tillgång till Gud genom bönen och har rätt att bära fram andliga offer, dvs. det att ställa sitt eget liv i Guds tjänst[1]. För att predika evangelium och förvalta sakramenten rätt, har Luther gjort en åtskillnad med den tjänst som han kallar det pastorala[2] ämbetet som meddelats av församlingen till de särskilda enskilda personer som är i tjänst åt församlingen, så de blir inte ?högre? än församlingen, då de tjänar dem.


En gåva är att Kristus lovat kyrkan att förlåta synder, bönhöra och ge den helige Ande, oavsett vilka människostadgar vi har. Detta ger en styrka så alla kan vända tillbaks till kyrkan, då vi alla är syndare enl. Luther. Det är också en markering gentemot alla som inte ingår i de heligas samfund som en gräns med den yttre.



[1] Rom. 12:1

[2] Eller särskilda andliga


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback