Kvinnliga präster mobbade av bl.a. manliga präster... Hallå...

Deras mammor valde att föda dem.

De bar på dem och de uppfostrade säkert på dem på det bästa sätt de förmådde och de gav dem mat och många fick kärlek.

Vad var det som hände på vägen?

Ca. 60% av präster inom Svenska Kyrkan har blivit mobbade. 60%... Och än mer gällande de kvinnliga kyrkoherdarna...

Skojar dem? Det borde verkligen inte vara sant.

SKT skriver ex: Hela 60 procent uppgav att det var en prästkollega som diskriminerat dem. Den enskilt vanligaste formen av diskriminering är att en prästkollega inte vill samarbeta med kvinnan, eller ta nattvard när hon celebrerar mässan, 19 procent anger detta.

Jämo är oroad.. läs mer här...

Jesus hade inga problem med kvinnor. Patriarkatet har alltid försökt stänga ute kvinnor gällande de flesta områden.
image520Men hallå!!!!

Präster och alla Ni andra som mobbar, har Ni inte förstått någonting.

Man kan lätt gömma sig bakom enskilda bibelformuleringar med sträng tolkning, men i detta fall räcker det att följa Jesus exempel hur han mötte och såg kvinnor och tog dem på allvar. Detta för 2.000 år sedan....

Just nu skriver jag mitt examensarbete gällande Johannesevangeliet 7:53-8:11 och om hur Jesus mötte äktenskapsbryterskan. En text som det tog många hundra år innan den godtogs.

Anledningen säga vara sträng kyrkotukt och att man var rädd att kvinnor skulle missbruka texten, sägs det bl.a. 

Missbruka????? Hur då och varför?

Även på denna tid hade de svårt för Jesus sätt när han mötte kvinnor.
SKÄRPNING!!! Vakna! Gör som Jesus möt kvinnor och betrakta dem som människor inte i ett genusperspektiv.

Undrar om mobbarnas mammor är stolta?



Vad säger då Bibeln bl.a om kvinnor? Och hur mötte Jesus dem?

Enl. Bibeln i GT skapade Gud människan, man och kvinna, till sin avbild, således har båda sitt ursprung och är avbilder av Gud.

Könsuppdelningen är kommen ur skapelseordningen och kan således inte tillämpas på Gud, även om Gud framställs i termer av både maskulinum och femininum, men dessas avsikt är att fungera som metaforer för eller bilder av Guds egenskaper.

I GT, framförallt i Edens lustgård, betonas att mannen och kvinnan kompletterar varandra och att de skall gemensamt vårda skapelsen.
image521

I NT beskrivs Jesus radikala syn på kvinnors roll och ställning.

Trots att Jesus var väldigt radikal, följde en nedsättande syn på kvinnan senare i den tidiga kyrkan, möjligtvis då den anpassades till det patriarkala synsättet som var allmänt i den kulturen.


Många kvinnor följde med Jesus och ingick i hans grupp, ofta till förtret för fariséerna och andra traditionalister.

Anledningen till att de första kristna drog till sig kvinnor kan ha berott på att de fick nya roller och blev jämställda männen i den kristna församlingen.

Detta till skillnad mot en judisk kontext, där kvinnornas ställning blev avgränsad i många avseenden, även i det religiösa livet i dess kulthandlingar som oftast var förbehållna männen.[1]

I evangelierna framgår tydligt Jesu öppna syn på kvinnans fulla delaktighet i trons liv och de är med Jesus på hans uppdrag. De var exempelvis ögonvittnen vid korsfästelsen, de var några av de allra första som såg uppståndelsen och som förkunnade detta samt så är de beskrivna i alla evangelierna vid sitt besök vid Jesu grav, detta trots att judendomen inte godtog kvinnor som vittnen, det var endast män som räknades som rättsligt giltiga vittnesmål.[2]


Några exempel värda att betrakta är: att Jesus tar kontakt med kvinnor och bekräftar dem under hela sin levnadstid. [3]

Han möter dem som medmänniskor, inte som föremål eller egendom, oavsett deras bakgrund (ex. härkomst såsom den samariska kvinnan) eller livsföring (prostituerade). Han gör dem inte till syndabockar för sexuella överträdelser (som här om äktenskapsbryterskan), även om den tidens patriarkala inställning var att män lockades i fördärvet av fallna kvinnor, således var det inte männens direkta fel. E.nl. männen själva. Givetvis

Att kvinnan betraktades som "oren" under menstruationen avvisades av Jesus, som istället pekade på att det bara är moralisk orenhet som kan besudla en människa.[4] Tecknet att tillhöra gudsfolket var tidigare bara ämnat för pojkar genom omskärelsen[5], men nu blev det kristna dopet det som var initiationsriten för att bli kristen och tillhöra Gud och det var ämnat för alla, män såsom kvinnor, vilket även den tidiga kyrkan gjorde.

                     
Man kan av detta klart inse att Jesus budskap om kvinnans ställning verkligen var revolutionerande i hans samtid och att han omdanade den tidens patriarkala kultur med en helt ny ställning och auktoritet för kvinnan i religiöst hänseende[6], vilket inte kan ha setts med blida ögon i dess samtid från både familjefäder och makteliten.


Fortfarande mobbas kvinnor. SKÄMS!!!!!

[1] Walker, Peter: Jesus, Finns i: Kristen tro 2007, s. 138.

[2] Walker, Peter: Jesus, Finns i: Kristen tro 2007, s. 139.

[3] Ex. Joh 4:7-26.

[4] Mark 7:1-23.

[5] 1 Mos 17:1-4.

[6] Walker, Peter: Jesus, Finns i: Kristen tro 2007, s. 139.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback