Absolut ensam, men tack och lov självförverkligad, eller...

Jul, välsignade jul!..................

Nyss hemkommen från Uppsala Domkyrka denna juldag år 2006, där gemenskapen soldiderades i högmässan med underbar musik och en avväpnande predikan av ärkebiskop Anders Weijryd om julens egentliga budskap, som han ansåg numera i stora delar är skickligt kidnappad av marknadskrafternas nya budskap om att köpa glädje. Istället för att få den gratis via relationen med Gud, som steg ner till oss och t.o.m blev ett litet barn, och som behövde oss för sin och vår omsorg.

Uppsala Domkyrka
Vågar vi möta Jesus och våra medmänniskor????? Vad tycker du?

Var och en av oss måste fylla julen med värde, som var och en har ansvar för vad det skall vara. Är det att köpa sig fri från sitt dåliga samvete för att man struntat i de omkring en och jobbat för sin egen vinning under hela året?


Vårt tids största problem tar Helle Klein upp pricksäkert idag i sin ledare.
Läs den, om ensamheten som är så utbredd, mer än du någonsin anar. Mer än du kan tänka i din vildaste aning. Mer!!!!!!!


Du skall älska din nästa, som dig själv!


I sekulariseringens egotankar om självförverkligande, är det dags att ockå se första delen av detta uttryck. Även den andra delen, för den delen med. För att älska andra, måste man vara tillfreds med sig sig själv, sina gåvor och brustenhet. Men det blir ensamt, och man får inget igen om man inte ger av sig själv, i detta ligger att våga visa sina svagheter, så man kan få bli buren av andra och själv få bära andra. Ingen människa orkar vara en egen ö i längden, vi är inte skapade för att vara det.

Men att tiga gör en ensam. Det finns 1,5 miljoner som inte har kontakt med sin familj i Sverige och 200.000 som inte har några vänner.


Owe Wikström skriver som Helle Klein också citerar och lägger ut:

  ”Att ifrågasätta självförverkligandet som samtidens viktigaste norm är sannolikt som att svära i kyrkan. Och ändå; oron tilltar, ensamheten ökar, många människor tycks inte ens vara närvarande i sina egna liv, deras blickar flackar”, skriver religionspsykologen Owe Wikström i boken ”Sonjas godhet”.

  Wikström resonerar om hur idén om ansvaret för varandra, ömsesidigheten, tonats ned till förmån för självfixeringen, individualismen. Kommersialiseringen har också lett till att värden som största möjliga vinst och snabba klipp trängt ut värden som omsorg och solidaritet.


Låt Gud komma in i ditt liv - läs Bibeln. Du är inte ensam. Det finns någon som bär - genom allt.

God Jul då oss är en frälsare född.....

GOD JUL!

Alldeles underbart. Tro Julens budskap med hjärtat och få mening samt befrielse för Ditt liv.

Jesusbarnet
Himmelriket är nära!

Njut av helgens ledighet är mitt råd. Lyssna inåt.Jag är fri för att jag tackade nej till arvet efter min Far!!!

Låt inte mammon, dvs pengar, styra ditt liv!

Julklapp


Läs här om en som tackade nej till miljoner och anledningen bakom detta i Expressen.
En tanke i dessa tider, där pengar styr över människor, förstör relationer, där jul firas och anledningen verkar vara att shoppa andra och sig själv glada eller omtyckta.

Och jag som trodde det handlade om Gud, att han skulle vara i första rummet dessa dagar. Man kan inte älska både mammon och Gud, står det ju................

Det är inte det skapade utan Skaparen som skall vara i centrum, då blir relationer hela.

Låt inte pengar styra Ditt liv, utan kärlek och omtänksamhet.

För Jesus in i tiden och hjärtat.

200.000 barn får en förfärlig jul!!!

JAG DRÖMMER OM EN VIT JUL..........................

DVS. UTAN ALKOHOLENS LIVSFÖRSTÖRANDE EFFEKTER SOM KOMMER ATT DRABBA MÅNGA, MÅNGA I ÅR..... IGEN.

Sprit

Läste Katerina Janouch utmärkta artikel idag, se nedan en del av den nedan.
Läs den i sin helhet och tryck här!

.........."Med flaskans hjälp blir det jul från helvetet på de vuxnas vis. Barnens ögon tindrar. Men inte av lycka och förväntan.

I stället fasar många tusen barn för julen, för allt elände denna helg släpar med sig. För inte nöjer de vuxna sig med en liten kvarting renat, inte. Nej, maten sopas undan, skinkan far i golvet med en smäll. Glas krossas och de vuxnas ansikten förvrids som så många gånger förr. Läppstift smetas ut och någon kräks. Och lukterna. Det är inte den snälla doften av mild glögg och nejlika, inte av trivsam pomerans och kardemumma. Nej, det är lukten av andedräkt från soptippen, av sura uppstötningar, av ångest, av kval, av misär, av sorg och smärta, av skam.

Tänk om klasskamraterna såg nu, tänk om snälla skolfröken hade en aning om vad som pågår i hemmet. Tänk om någon kom, som kunde rädda mig nu…
Men ingen räddare kommer och teven kan inte längre överrösta de höga rösterna, glasens illavarslande klirrande"...................

SER DU DESSA BARN? VÅGAR DU DETTA? DET FINNS MÅNGA I VARJE SKOKLASS.........


SKÅL!


Källa: www.iogt.se

Så sorgligt, uthängt och livsfarligt..........

Tragik....!!!

Att vara en offentlig person innebär för- och nackdelar. Man kan med sitt kändisskap tjäna pengar på den eller bli känd genom sina talanger. Man har ingen hänsyn att fordra,sade min pappa, om man vill vara där en längre tid.Så har Sven-Erik Magnusson åkt fast. Igen. Med alkohol i kroppen, trots att han riskerade fängeslestraff, som han nu fått. Alkoholism är dödlig sjukdom. Spriten är listig, falsk och stark. Alltför få vet hur alkoholisten eller den beroende har det när denne är aktiv, hur han/hon tänker och att det nästan är omöjligt att bryta sin besatthet, utan hjälp. Personligen anser jag att det en högre makt, som oftast är det enda som kan rädda. Men har man inte denna sjukdom kan man inte förstå. Basta. Då tror man att "bara man vill så kan man sluta".

Tänker på Sven-Erik och hans omgivning och hoppas de får hjälp, och tar den isåfall. Det är en fruktansvärd sjukdom!!! Det finns ca. 1 miljon aloholallergiker i detta land och runt varje alkis finns det ca. 5 medberoende sägs det. Detta innebär att halva svenska folket är drabbat.

Föregå med gott exempel, barn tar efter. Vet man.  Man kan ha kul utan sprit, då är man med i direktsändning - hela tiden.

Trött på läsa Bibeln?

ÅRHUNDRADETS RIKTIGA JULKLAPP (förutom Jesus självklart!)Varför ha en dammig Bibel i bokhyllan som du inte orkar öppna? Skyller du på detta, så lyssna  då istället......!!!

Bieln I-pod

Har köpt en hos Bibelbutiken. Både Gamla testamentet och det nya, man kan lyssna och/eller läsa Bibeln genom I-poden. Kan det bli bättre. Litet format. Smidig.

Nu finns det ingen ursäkt längre för Dig - låt Ordet komma till dig!! Köp den via nätet direkt.

Kyrkan - en service organisation?!

I gemen anser jag att Sverige är dålig på service gentemot sina kunder!

Cri i kyrkan
Var får man tag på prästen?

Om man går in i en affär så får man i många fall vara glad om någon verkar bry sig och frågar om man behöver hjälp. Känns det igen?

En rapport från församlingar i Svenska Kyrkan visar på olika grader av tillgänglighet
enl. Kyrkans tidning idag. Läs rapporten! I vissa fall är den USEL!!!!!

Själv har jag flera gånger också blivit irriterad på att jag inte hittat mobiltelefon nummer eller mailadresser på församlingars hemsidor. Och i vissa fall har jag inte ens hittat hemsidor.... och då mötts av åsikten att de gamla har inga datorer (?). Visst, kan det vara så, men de nya yngre "kunderna" har datorer och är vana att hitta vad de söker via nätet. Även församlingsbladen borde nätifieras. (Fast det finns de som är duktiga på detta, vill jag i nådens ordning också påpeka.)

Skall man tjäna, så måste man vara nåbar.

Vad tycker du? Borde man bli bättre, är man bra eller skall man vara nöjd????? Kommentera!

Godkänd. Tack alla som stöttat mig!

Tack.

Bikerbibeln vid stranden

År 2000 fick jag en s.k. Biker-Bibel i min hand gratis på mc-mässan i Stockholm, som delades ut av
Bikerchurch. I den fanns Nya testamentet samt i början och slutet "life-storys", dvs. livsberättelser från mc-folk ur olika åldrar och sammanhang och deras "resor" till att ha kommit till tro. Den förändrade mitt liv. Började att läsa den i smyg hemma, märkligt nog. Vittnes utsagorna visade på något jag saknade i mitt liv. Här kunde det finnas något som kunde fylla mitt inre tomrum. Men hur......

Genom att läsa mer och mer, så en dag förstod jag. Jag hade funnit Gud och jag ville färdas Jesus väg både med min hoj och med hela mitt liv.

I korthet så kan jag berätta personligt, men inte privat, att jag började en Alpha-kurs, där man diskuterade existensiella frågor och den kristna tron, där verkade Gud med mig och introducerade en kontakt för mig som var med i en självhjälpsgrupp, som jag sedan dess ingår i. Därefter sökte jag mig till Svenska Kyrkans grundkurs i Sigtuna, för att se och lära mer om vad kyrkan står för och började där fundera om detta kunde vara en plattform för mitt nya liv (2 Kor. 5:17). Efter ett halvår där sökte jag mig till Johannelunds teologiska högskola, där jag trots alla odds (och genom Guds ingripande som jag ser det idag) kom in på den 5-åriga prästutbildningen år 2004.


Igår blev jag antagen som prästkandidat!


Tala om förändring. Jag vågade stiga över relingen, men för det behövde jag hjälp. Man behöver andra för att våga, orka och för att få hjälp och goda råd.

För att nämna några: Gud som skapade mig och allt, och som burit och gått med mig hela livet, även då jag inte märkte det. Min familj: Christine & Michelle samt min vän och andlige mentor Christina Schenning, Klas & Ingrid Lundström, Gunilla Åkerlund, Gunnar Walhagen, Hans Lindholm, Niclas Amran, Minna och Roger samt alla Ni andra, vänner och skolkamrater som bett för mig inför mitt besked. Tack. Tack.

Låt oss nu alla gå Jesus Väg. Himmelriket är nära.

Rättvisa bilder och vad är det viktigaste!?

Gemenskap och möten i livets alla skeenden...

Läste
Helle Kleins krönika i Aftonbladet om hur hon uppfattar kyrkan och vad den erbjuder för livets alla delar. Läs den!!!

hjärta

Hon är positivt överraskad. Som ledarskribent på en av Sveriges största tidningar kan man tänka att hon borde ha större insikt av kyrkan och dess möten, framförallt då hon har vistats där under ungdomsåren, dessutom med en teol. kand i bagaget.

Här ser vi svårigheten att få ut en korrekt och bred bild av kyrkan, dess breda verksamhet samt dess stora kunskaper. Därför tycker jag det är bra att läsa från media en annan åsikt än att man skall kräva utträde för att den gynnar den enskildes plånbok. Att detta steg tappar fokuset på sin nästa läser man inte alltid.

Kom ihåg att läsa handboken för livet, Bibeln, Guds Ord - som har ett långsiktigare fokus är kvällstidningarna och vad som där anses är det viktigaste.
Frågan om det viktigaste budet!


En av de skriftlärda som hörde dem diskutera märkte hur väl Jesus svarade
och kom fram och frågade honom: ”Vilket är det viktigaste budet av alla? ”

Jesus svarade: ”Viktigast är detta: Hör, Israel, Herren, vår Gud, är den ende Herren, och du skall älska Herren, din Gud, av hela ditt hjärta, av hela din själ, av hela ditt förstånd och av hela din kraft.

Sedan kommer detta: Du skall älska din nästa som dig själv. Något större bud än dessa finns inte.”

Mark 12:28-31:


Misstror du slumpen???

Ingen snö och snart jul...

Edens lusthus

Håller vi på att förstöra skapelsen? Otvivelaktigt. Larm rapporterna duggar nu tätt, samtidigt som regnet öser ned utanför mitt fönster...

Vi måste vara rädda om naturen och oss själva.
Det är ju inte vi som skapat allt. Allt är ju så märkligt smart ordnat, tänker ex. på våren och alla blommor m.m. som plötsligt vet att de skall blomma.

Denna tanke får ju en att inse att allt verkar hänga ihop och det inte av tillfällighet, eller slumpen som vetenskapen kan säga.

Kommer att tänka på en bra historia. Vad tycker du om den?:
En katolik och en ateist arbetade tillsammans i en flygplansfabrik. Katoliken sade: "Är det inte något storslaget, att vårt nya flygplan kom till genom en tillfällighet?" Ateisten protesterade: "Vad menar du, tillfällighet? Det finns många års forskning, design, beräkningar och yrkesskicklighet nedlagda i det här flygplanet." Katoliken sade: "Genom vilken logik kan du då dra slutsatsen, att universum, som är mycket mer avancerad, är en tillfällighet?" Intelligensen hos designen pekar på intelligens hos den som gett designen - nämligen Gud.

Vilket sorts barn är Du? Egentligen...

Olika barn

  • Barn från gatan, barn som bor på gatan, barn som lever av gatan, barn som sover på gatan. Barn som föds på gatan, barn som dör på gatan.

Det finns så många barn.
Det finns så många olika slags barn.

  • Det finns barn som inte får vara barn.

Barn.
Borde vara en härlig tid.

  • Sommar, glass och en strålande sol. Ett minne av ett sommarlov som aldrig vill, eller behöver ta slut. Blomstrande ängar, nyslaget hö och råmande kor. En resa på böljan den blå, med mås skrik och saltstänk som slår in över relingen, på barnet där med kamrater i båten.

Med skratt och glädje. Och trygghet förstås…..
Barn som njuter av livet. Livet som låter barnet få vara barn.

  • Barnet som skall ta hand om livet. Barnet som växer upp och sedan, skall ta hand om sitt barn. Ett friskt kretslopp, mot en kärleksfull tillväxt.

 

Men så finns det andra barn.

  • Barn som smakar på tuff asfalt. Långt från de gröna ängarna och dess himmelska dofter. Mental betong som luktar, stinker och bränner. Inte ger svalka åt barnafötter, som havet och den eviga källan.

Det finns de som varit barn, och som inte vet hur det är att vara barn.
De kan få svårt med barn.

  • Det finns i Sverige många barn, som inte är barn.

Mer än du tror.
Mer än du vill tro.


Dikt av Mikael Bedrup 20060328


 Alla är och har det som jag!! Eller......

Enfald eller mångfald...

Bikerbibeln vid stranden
Det verkar vara en stor och utbredd debatt, om man följer massmedias intresse gällande de ateistiska strömningarna, men tror att många anser vissa av dessa som inskränkta. Samma argument som de anser att kristna har. Tala om att falla på samma grepp. Vad anser Du? Dessutom utger de sig för att tala mångas talan, men det tror jag inte, men de är skickliga att komma till tals...

Tror att de som företräder detta för mig, meningslösa synsätt är duktiga. Duktiga att framföra sina åsikter gällande upphöjande av vetenskap till en allmän norm och dogm, men... För att de får utrymme i samhällsdebatten säger nog mer om mediers intresse, då de förstått att det finns andliga strömningar och att det går att tjäna pengar på detta.

Vi kristna MÅSTE ta missionsbefallningen på allvar
, och detta innebär att i tid och otid, som den gode Paulus förespråkade, att vittna om Kristus Jesus. I dessa tider så kan man vittna via media, internet, hemsidor och samtalskvällar. För ut Ordet på Vägen!

I dagens UNT finns en mycket bra artikel av Mikael Mogren om detta.
Läs den!

För övrigt önskar jag Dig mycket sinnesro! Och älska alla, även ateister självklart!

Vi måste mötas - i kärlek. För en bättre värld!!!!

Storbildskärm i kyrkan. Självklart!!!

Storbildsskärm under Gudstjänst i Svenska Kyrkan.....
En nyhet som slås upp
Kyrkans Tidning.

storbildsskärm

Tänk om det skulle vara någon annanstans där man förmedlar budskap: bio, konserter, konferensanläggningar eller andra arenor. Känns ju inte som en het nyhet då, men i kyrkan.

Självklart ställer sig den moderna människan samma krav på bild och ljud i kyrkan. Skulle man plötsligt, kasta bort sina krav just där, har jag svårt att tro.

Bra intiativ! Ordet skall höras och synas. Låt alla sinnen beröras av Bibelns budskap. Vad tycker du?

Jesus - livsstils coach eller...............

I dagens Uppsala Nya Tidning finns en intressant artikel gällande Humanisterna, läs den här.
Christer Sturmark och det han kallar humanism bemöter Maria Lennernäs klokt inom dess egna ramar.

Handslag

Jesus var en verklig humanist, men kanske inte som Sturmark definierar. Nåväl, alla behöver vi kärlek, så idag blir det ett kort citat från den älskade Bibeln (Apostlagärningarna 20:35) där det talas om verklig humanism.

"I allt har jag visat er att ni, genom att arbeta på ett sådant sätt, skall ta er an de svaga med herren Jesu egna ord i minne: Det är saligare att ge än att få.”

Vad tycker du?

Vad kan profeten Jesaja säga dig idag?

Håller på att studera profeterna i Gamla testamentet och vad kan de säga oss idag?

Hade inte en så stor erfarenhet vad deras budskap var innan jag började min teologiska utbildning. I kyrkan lästes deras budskap upp i gudstjänsten, men ingen förklarade närmare deras roll vidare. Då det inte fanns någon bibelgrupp i min närhet, så sökte jag vid den tiden mer kunskap om Nya testamentet, men nu....

Jesaja boken

Profeternas  budskap till sin samtid, samt då de vart nedskrivna och till oss idag är oerhört intressant och relevant! Nu är jag så nyfiken på samtliga av dessa profeters budskap och böcker då de alla har mycket att säga oss idag. De kommer inbördes från skilda kontexter, tidsperioder och de visar både på domsprofetior, samtidigt för de som omvänder sig, visar de på Guds underbara löften. Vid första genomläsning, för dig som inte läst dem i Bibeln, kan de kanske kännas som upprepningar, men....

För dig som vill läsa mer, så låna eller köp boken om profeterna av Greger Andersson m.fl. Utmärkt läsning.

Läs hela Gamla testamentet i ljuset av Jesus, så får du en ny insikt om Gt.
Detta berättade ingen för mig i kyrkan. LarsOlov Eriksson på Johannelunds teologiska högskola öppnade upp intresset för hela Gt. för mig. Tack!

Avslutningsvis så inflikar jag här text från Jesaja 52:13 - 53:12, läs den i ljuset av Jesus Kristus!

Herrens lidande tjänare!

Min tjänare skall ha framgång, han skall bli upphöjd, mäktig och ärad. Många förfärades över honom, så vanställt var hans yttre, så föga mänskligt hans utseende. Men nu får han många folk att häpna, och kungar förstummas inför honom, ty de ser något de aldrig hört talas om, bevittnar något de aldrig anat. Vem av oss trodde på det vi hörde, för vem var Herrens makt uppenbar? Som en späd planta växte han upp inför oss, som ett rotskott ur torr mark. Han hade inget ståtligt yttre som drog våra blickar till sig, inget utseende som tilltalade oss. Han var föraktad och övergiven av alla, en plågad man, van vid sjukdom, en som man vänder sig bort ifrån. Han var föraktad, utan värde i våra ögon.

Men det var våra sjukdomar han bar, våra plågor han led, när vi trodde att han blev straffad, slagen av Gud, förnedrad. Han blev pinad för våra brott, sargad för våra synder, han tuktades för att vi skulle helas, hans sår gav oss bot. Vi gick alla vilse som får, var och en tog sin egen väg, men Herren lät vår skuld drabba honom.

Han fann sig i lidandet, han öppnade inte sin mun. Han var som lammet som leds till slakt eller tackan som är tyst när hon klipps, han öppnade inte sin mun. Han blev fängslad och dömd och fördes bort, men vem ägnade hans öde en tanke? Han blev utestängd från de levandes land, straffad för sitt folks brott. Han fick sin grav bland de gudlösa, fick vila bland ogärningsmän, fastän han aldrig hade gjort något orätt, aldrig tagit en lögn i sin mun.

Men Herren tog sig an den han sargat, botade den som gjort sig till ett skuldoffer. Han skall få ättlingar och ett långt liv, och Herrens vilja skall förverkligas genom honom. När hans elände är över skall han se ljuset och bli mättad av insikt. Min tjänare, den rättfärdige,ger rättfärdighet åt många och bär deras skuld. Jag skall ge honom hans andel bland de stora, låta honom dela byte med de mäktiga, för att han var beredd att dö och blev räknad som syndare, när han bar de mångas skuld och bad för syndarna.

1: a advent - ljusets ankomst igen och igen.......

LJUSET KOMMER...

En underbar gudstjänst i kyrkan kom jag nyss hem från. Och snart lägger sig mörkret utanför mitt fönster, men.... Ljuset kommer på många sätt, detta är advent ett bevis på.

Julstjärna
Julstjärnan förebådar den riktiga julstjärnan, Jesus!

Tycker dock det är så trist att ljudanläggningen i kyrkan var så usel, att den bara sprakade och det som sägs blir svår uppfattat. Mikrofonteknik är viktig, men jag undrar om det lärs ut på PIUS?

Inom artistbranchen gör man alltid sound-check innan åhörarna anländer, samt är i god tid innan "giget". Det skulle vara bättre om alla deltagare anlände 1 timme innan gudstjänst, så det inte känns som ett hafsverk. Att gå igenom i lugn och ro, så alla känner sig delaktiga och hinner med en gemensam bön, möjligtvis med genomgång efteråt, som man gör inom underhållningsbranchen, kan vara bra för alla parter, anser jag. Vad tycker du?

Var och såg
"Vägen till Betlehem" på bio idag. En "historia" som är över 2.000 år och som fortfarande fängslar, eller jag menar befriar.  Gud kom till oss, född i ett oansenligt stall, sedd av visa stjärntydare och herdar (som betraktades som ett "låg-image jobb, om man talar i dagens termer). De såg, de förstod. Gör du? OFANTLIGT, Gud kom till oss!!!!!

Övrigt:
Advent kommer av latinets adventus och betyder ankomst. Advent är den inledande perioden i det västerländska kyrkoåret. Sina historiska rötter har adventsfirandet i julfastan, en fasteperiod som speglade påskfastan och i likhet med denna var 40 dagar lång och därmed omfattade sex söndagar. Denna spegling av påskfastan lever kvar i att Jesu intåg i Jerusalem utgör predikounderlag såväl den första söndagen i advent som på Palmsöndagen. Traditionellt i kyrkan är advent alltså en tid av fasta, förberedelse och väntan inför firandet av Jesu födelse vid jul. På 1000-talet fick julfastan benämningen "advent" och tiden sattes till fyra veckor. Advent inleds fjärde söndagen före jul och varar fram till och med julafton. Källa: www.wikipeida.se

Idol idag, glömd snart, eller......

Idol, Tv 4 programmet har utsett vinnaren!

Skratt

Mycket kan man säga om tävlingen.
Den uppmuntrar unga människor att använda sina talanger, möjligtvis också att granska sig själv och kolla om man har en korrekt självbild. Tänker på uttagningarna....

Finalen igår. Vilka killar!!!! Tänker inte på deras talanger, utan hur de var som människor. Erik ansåg att tittarna skulle rösta med hjärtat, Marcus hängde på med samma uppmaning: "RÖSTA MED HJÄRTAT"!

Bägge verkade så ödmjuka. DET ÄR GODA FÖREBILDER - IDOLER!

I dessa tider, där förnuftet verkar vara högsta instans, uppmanas hjärtats "förnuft". Marcus kommenterade också människorna i sin hembygd, "de är bra människor".

Märkligt att se de tidigare deltagarna,
kändes som en evighet sedan de var aktuella (förutom Darin), även fast några är på G med skivsläpp nyligen. MEN det som verkar gemensamt är att de alla har passerat gränsen, då man börjar bjuda på sig själv, man börjar visa sin personlighet på scen, våga leva ut.

De är det allt handlar om - LEVA UT, detta på ett positivt sätt, att  använda sina gåvor på rätt sätt.


Tack Gud!