Fetare, mer självmordsbenägna & flickorna kröker mer nu bl.a.....

Hur mår barnen - egentligen?...........

Sämre än vad du tror. Mycket sämre. Har du förstått detta?

image60

I Dagens tidning står det bl.a:
Dagens tonåringar tillhör den första generation som växer upp med sämre hälsa än sina föräldrar. Bland 16-17-åringar görs fyra gånger fler självmordsförsök än i motsvarande grupp år 1980.

Nästan tre gånger fler känner ängslan, oro eller ångest. Dubbelt så många är feta eller överviktiga och fler gör aborter. Ljuspunkter är dock att färre röker eller har provat narkotika.

Enligt uppgifter Svenska Dagbladet ställt samman från flera rapporter tycks dagens unga må sämre än tidigare generationer.

Fyra gånger fler försöker ta sitt liv. Nästan tre gånger fler känner ängslan, oro och ångest.
Fler är trötta för jämnan, nära tre gånger fler har besvär med sömnen. Dubbelt så många är överviktiga och feta. Fler gör abort. Mer än dubbelt så många sexuellt överförda klamydiainfektioner upptäcks idag.

Jag uppfattar att vi har den första generationen unga som mår psykiskt sämre än sina föräldrar, säger Sven Bremberg, docent vid Folkhälsoinstitutet. Hade jämförelsen gjort med tonåringar från 1970-talet hade skillnaderna varit ännu större.

Genomgående är det flickorna som mår psykiskt sämst. De svarar även för hela 80 procent av självmordsförsöken i den här åldern. Flickorna röker också mer än pojkarna, både förr och nu. Till skillnad från sina mammor dricker dagens tonårsflickor lika intensivt som pojkarna.

 

Vad gör Ditt barn på valborg och hur mår det. Egentligen? Vet du det?

 

 


 


Fullt ös medvetslös - i bästa fall...

In i dimman........... i bästa fall. En del börjar på valborg. Några kommer inte ut hela på andra sidan. Någonsin.Några VET MAN kommer starta sin alkoholism i helgen. En del får spö och det ordentligt, med men för livet. Några misshandlar, oftast om trivila saker, om man nu kommer ihåg vad det var......

image59

Det finns de som säger till mig att jag överdriver problemet med alkohol.
De flesta som påpekar detta för mig är kristna som befinner sig i min närhet. Faktum är att de inte har koll på denna del av verkligheten. Fyllor, spyor, slagsmål, våldtäkter, skador - VARDAGEN I SVERIGE IDAG - för många mer fler än du skulle tro i din vildaste fantasi. Många fler. Många fler......

Man är MAN om man tar en fylla. Fyllorna blir inte lika charmiga när man fyllt 40, då bilringarna lagt sig som en stram stor korv runt midjan och fejset är uppsvällt av för många bira. Pluffsigg, långsam, slö, fet - välkommen till mångas kroppar.

Barnen är inte lika roade. De är minst - oroade - i bästa fall. Oftast skadade - för livet. Dessutom gör de inte som man säger. Utan som man gör. Så vi kan väl säga som vi gör: SKÅL OCH BOTTEN UPP - FULL ÖS - MEDVETSLÖS. Hade vi kul?

Vad säger
dagens tidning: "Varannan mellan 15 och 18, det vill säga 270 000 ungdomar, ska dricka sig berusad. Enligt undersökningen är det en ökning med 30 procent på bara ett år.I studentstaden Uppsala ska 70 procent av tonåringarna supa sig fulla. För ett år sedan var den siffran knappt 40 procent."


Är du beroende av socker eller mat?

1 500 000 människor i Sverige är sockerberoende?????.

Är du en av dem?

 image58

1.      Har Du, under senaste året, någonsin ätit mer "sötsaker" än du tänkt dig och/eller fortsatt använda "sötsaker" när du inte tänkt dig det?

2.      Har Du, under senaste året. försummat några av dina vardagliga åtaganden på grund av att du ätit för mycket "sötsaker"?

3.      Har Du, under senaste året, känt att du vill eller behöver ändra ditt sätt att äta eller handskas med "sötsaker"?

4.      Har någon, under senaste året, till exempel familj eller vänner, klagat på hur mycket eller när du äter "sötsaker"?

5.      Har Du, under senaste året, någonsin varit helt upptagen av tankar på när du skall få äta eller köpa "sötsaker"?

6.      Har du, under senaste året, någonsin använt "sötsaker" för att lindra känslomässigt obehag såsom nedstämdhet, ilska eller tristess?

 

Svarar man "ja" på 4 eller fler av frågorna är risken stor att man har utvecklat ett missbruk eller beroende.

 

(UNCOPE är ett diagnosverktyg som går att applicera på olika beroenden. Man kan använda dessa screeningfrågor för sockermissbruk eller sockerberoende. Att tänka på är att "sötsaker" går att byta ut mot bröd, flingor, pasta, frukt, läsk och dylikt).

 

För oss sockerkänsliga kan socker i alla former, raffinerat vitt mjöl och pasta vara lika beroendeframkallande som kokain eller heroin. Börjar man äta kan man inte sluta, kroppens krav är obevekliga.

Socker och andra snabba kolhydrater, liksom även alkohol, påverkar kroppens egna signalsubstanser, som gör att vi mår bra och känner oss tillfreds. Är man genetiskt lagd åt det hållet blir lyckoeffekten av sockret extra kraftig, men klingar av snabbare. Då vill man ha mer, och får man inte det drabbas man av abstinens i form av humörsvängningar och rastlöshet. När man då äter mer kolhydrater känner man sig tillfälligt bättre, men blodsockerhalten åker jojo.

Källa: http://www.bittensaddiction.com

 

Sockerkänslighet

Har du viktproblem, huvudvärk och känner dig ofta trött? Är du irriterad och deprimerad? Du kanske tröstäter och älskar godis och sötsaker?

 Åker ditt humör berg- och dalbana? Blir du ofta sugen på något extra gott och sött? Dricker du gärna läsk och juice? Äter du utan att vara hungrig och har du provat det mesta i bantningsväg? Om du känner igen dig i detta, kan det vara tecken på att du är sockerkänslig och kanske har utvecklat ett sockerberoende. Ditt mående speglar troligen din feljusterade kroppskemi, som du undermedvetet försökt rätta till genom att "medicinera" dig med socker och raffinerade kolhydrater. Som sockerkänslig/sockerberoende reagerar din kropp annorlunda på socker, sötningsmedel och kolhydrater i form av vitt bröd, söta frukost. ingor, vit pasta, chips, läsk med mera och därför brottas du ofta med sug efter fel sorts mat. Detta kan ha en avgörande inverkan på hur du mår och beter dig i vardagen.

 

Det är lättare än du tror.

När kroppens biobalans har rubbats förlorar vi vår egen förmåga att tillgodose det välmående vi vill ha. Lösningen till det här fysiska problemet är på ett sätt enkel; undvik de födoämnen som utlöser den fysiska, biokemiska reaktionen. Om du äter rätt mat vid rätt tillfälle, vilket bygger på förståelsen av kemin i hjärnan och kroppen, kommer du att förhindra sug och abstinensbesvär. Det är din hjärnkemi och inte din vikt som är lösningen på problemet. Så sluta banta och ät dig frisk!

 

Ät rätt mat!

85 procent av det socker vi får i oss finns dolt i maten. Många av livsmedlen i handeln innehåller både mycket socker, sötningsmedel och raffinerade fetter, ingredienser som är främmande för våra kroppar. Hur du mår beror på vad du äter, men också hur och när du äter. Att äta regelbundet och få rätt balans av de näringsämnen som just din kropp behöver är nödvändigt för att du ska fungera optimalt. Du behöver rätt bränsleblandning i form av tillräckligt med protein, rätt slags kolhydrater och bra fetter. Det du äter idag påverkar dig inte bara direkt efter måltiden utan ligger även till grund för ditt välmående i ett framtida perspektiv.

 

Vill du må bättre?

Den positiva förändringen börjar när den sockerkänslige/sockerberoende väljer att avstå från de födoämnen som utlöser matmissbruket och tvångsätandet. Kom ihåg att sockerkänslighet är ett problem som du har ärvt, det är inte ditt fel! Våra kroppar är så konstruerade att om vi ger dem rätt näringsämnen kommer det biokemiska systemet att placera dessa där de behövs och kroppen kommer att "hela sig själv". Jag vill påstå att om man inte tar tid för sin hälsa tvingas man ta tid för sin sjukdom. Det finns inga snabba genvägar till hälsa. Tillfrisknandet kräver fokus, tid och energi, men i gengäld kommer du att bli fysiskt och psykiskt piggare ? och gladare. Att leva är mycket mer än att bara vara vid liv!

 

Ät dig frisk!

Många människor går genom dagen, stannar upp för att äta på sedvanliga tider och njuter av god mat vid festtillfällen, de behöver inte bry sig om hur detta påverkar deras mående. För en sockerberoende däremot är mat en aldrig sinande källa till skuld, skam, smärta och samvetskval. För en sockerberoende finns det nu hopp därför att senare års forskning och erfarenheter gör att det finns möjligheter att bryta denna negativa spiral. Det finns en positiv lösning som ger dig lugn och sinnesro, välbefinnande och glädje när du gör rätt val som bygger på förståelsen av kemin i hjärnan och kroppen. Ta tillvara denna möjlighet till hjälp!

 

Källa: http://www.soberkonsult.se/

 

Länkar till hjälp för Dig:

http://www.faa.se/

http://www.soberkonsult.se/


Vad tycker jag just nu då....

Så vad skall komma ut ur mitt huvud idag, tänkte jag, bläddrandes bland webben för att hitta något att kommentera, inget verkar särskilt intressant.

Spanar Pluras blogg igen, märkligt nog, nyfiken.... Måste fundera på varför, ser att över 270 pers. har kommenterat hans blogg efter Stinaprogrammet. Alla välvilliga. Hittar ingen som undrar varför han knarkat och supit/super. Ingen. Vågar man inte pga självspegling. Kritiserar man andras dåliga levnadsvanor, då de försöker fylla sitt inre hål, så måste man kanske själv försöka fylla igen sitt eget. Men med vad?.............................

Som kristen anar vi att det är relationslöshet med Gud. Men även kristna äter för mycket, fyller hålet med socker och kyrkfika, så magarna står härliga i vädret, många präster har stora bukar. Fyller sitt hål. Svårt.
Man måste våga tala om detta. Öppet. Man kan bara förändra det man erkänner. Punkt.

image57

Ingen mer choklad för mig. Åt idag. Ångest. Det jag vill det gör jag inte (säger Paulus i Bibeln), men det jag inte vill det gör jag. För två tusen år sedan. Sanningen skall göra oss fria. Bra sagt.

Fullt ös medvetslös. Plura, Boris Jelstin, medberoende och stålar......

Hej igen! Det är bara jag igen.

Tänkte på barnen. Det är dem man bör fundera över. Ibland är det försent för många. Såg Plura hos Stina i lördags. Så har media svalt en beroendepersonlighets problem, som han själv torgför för att tjäna stålar, allt i brist på insikt. För barnen. Man älskar missbrukande föräldrar, även om de slår en. Man vet inget annat och förstår inte bättre. Kan inte vara ballt att ha Plura som farsa om man man går till skolan. Tycker jag.

image56

Hela Ryssland var indirekt medberoende när Boris Jeltsin fick vara fyllskalle och president. Samtidigt. Tala om extremt farligt medberoende.

Tänk om han tryckt på knappen. Pang. Kul fyllegrej. Oj, det var halva jorden... Tala om det skulle bli rubriker. Kanske då vara med hos Stina, så hon fick torgföra ännu en alkis och visa upp hans skit för allmänheten.

Allt går att sälja med mördande reklam. Huvudsaken man har något att skriva om.
Pluras blogg läses och är tydligen värd miljoner, enl. trendbyråer. Snacka om att tjäna stålar på sitt missbruk. Medvetslösa verkar de som läser också vara. Killen verkar ju uppenbarligen behöva hjälp. Sitta i TV och skämmas, samt berätta att barnen skäms. Skäms.

Ibland undrar man hur långt medberoendet sträcker sig. Till döden. Adjö Boris.

Så kan det gå, hå hå ja ja...

Är 12-stegs rörelsen ett hot eller en möjlighet för kyrkan?

JAG TROR KYRKAN HAR MYCKET ATT LÄRA AV DEN VÄXANDE 12-STEGS RÖRELSEN! VAD TROR DU??????

 

Läs nedan som är förordet av 12-stegs manualen för de jag skämtsamt kallar normalstörda, de som kyrkan kallar syndare (= missa målet).

 

image55


Friheten att välja hur man ser på Gud upplevs ibland som skrämmande av institutionsinriktade kristna, men det är bara ett uttryck för den frihet som alla kristna stod inför i sin begynnelse.

 

Det slående med 12-stegspilgrimens resa genom programmet är att efter några månader eller år är den Gud som hamnar i blickpunkten så ofta den som uppenbaras i Jesus från Nasaret.

 

12-stegs programmen är till för dem som startar utan tro, med enbart smärta och vanmakt.

 

Den främsta skillnaden mellan de 12-stegen och de flesta andra kristna metoder ligger i hur man lär känna vad för slags Gud man har att göra med.


I kristendomen är testerna av tron oftast skriftliga och kognitiva (trosbekännelsen, bekännelseskrifter och Bibeln).


I de tolv stegen upptäcker man vem Gud är genom att ansluta sig till en grupp människor som har gjort en radikal överlåtelse av sitt liv till Gud. Efterhand som de tar stegen och lägger sitt liv i denne Guds hand (vad de än inledningsvis kallar honom), får de en egen erfarenhet av att Gud är kärleksfull, återlösande, stöttande, moralisk och konfronterande. Senare ser många av dem att det här i själva verket är samme Gud som de kristna tror på och många blir kristna.


Det intressanta är att de lär känna den levande Guden genom de troendes gemenskap, istället för genom Nya testamentet, precis som den kristna kyrkan gjorde under mer än trehundra år. För Nya testamentet hade i sin helhet inte satts samman och godtagits förrän 393 e. Kr.

 

Detta har gjort 12-stegs programmen till den förmodligen snabbast växande andliga rörelsen i USA.


Det som är anmärkningsvärt är bl.a. följande:

v Alla som deltar är anonyma

v Grupperna har inga utbildade ledare eller utsedda ledare

v Det förekommer inga ekonomiska löften, inga stora summor tas emot, grupperna äger inga fastigheter

v Det förekommer inga evangelisationskampanjer

v DET FINNS INGEN SOM VILL GÅ!

Ovan har stora likheter med urkyrkan och den kristna församlingen under den första tiden.

Medlemsantalet har kraftigt ökat, medans hos många kristna församlingar ha den minskat!

 

Jag tror att den här tillväxten sker pga. att de 12-stegen tillämpar trons principer på smärtan hos vår tids människor på ett sätt som leder dem som lider in i en nära och levande relation till Gud och gör dem fria att leva ett meningsfullt liv där de söker Guds vilja. För mig som har studerat Bibeln i många är råder det ingen tvekan om att den högre makten i de tolv stegen är samme Gud som uppenbaras i Jesu Kristi liv, död och upprättelse.

 

Källa: Miller, Keith, J, Steg in i livet - Tolvstegsprogrammet som modell för andligt växande, Örebro: Libris, 2004


Jag tycker det skulle vara oerhört intressant att höra din åsikt. Kommentera gärna!!!!!!!Katolska kyrkan har ändrat sig gällande ofödda barn som dött...

Vad händer om ett barn dör innan det blir döpt? Kommer det till himlen?

image54

Kyrkan bör hitta mer forum för undervisning, så att man som kristen får möjlighet att växa i sin tro.
Tycker ex. att det erbjuds för lite bibelundervisning i våra församlingar. Man kallar sig kristen, men man varken läser eller kan sin bibel. Tror att det är viktigt för sin andliga påfyllning. Vad händer ex. med barn som dör innan de döpts? Vad tror och tycker du?

Katolska kyrkan har om jag förstått det rätt haft en åsikt att barn som dör innan dopet hamnar i en form av mellantillstånd, i limbo. Nu har påven deklarerat den nya ståndpunkten.

Jag har svårt att hitta något i Bibeln som pekar på att barnen inte skulle komma till Gud. Jesus pekar ju på barnen och säger att "låt barnen komma till mig". Däremot kan jag tycka att undervisningen om dopet för de som döper sig bör vara klarare. Tror många i Sverige inte vet vad den står för och innebär (se mitt tidigare blogginlägg om dopets innebörd). Bibeln behöver hela tiden tolkas, vilket detta är ett bevis på. Det är inte bara Svenska Kyrkan som omtolkar, således.

Dagen skriver idag: "Frågan om vad som händer med odöpta barn som dör har länge varit en omdiskuterad fråga inom katolska kyrkan. Länge hävdade kyrkan att de döda barnen hamnar i limbo, ett mellantillstånd mellan himmel och helvete. Den synen har dock på senare tid betraktats som en otillfredsställande tankekonstruktion".

Läs mer på Dagens hemsida.


Vad tror och tycker du?

Vi kan mer än vi tror..........

Kolla in min andra blogg: http://bibeln.blogspot.com/

Här skriver jag egna funderingar om bibelord som berör mig. Idag om att vi kan mer än vi tror...

Spännande om kyrkan och äktenskapets historia!

Har hittat följande hos min skolkamrat Pers blogg, där han berättar bl.a. följande om äktenskapets historia. Intressant då det finns röster om samkönande äktenskap, både för och emot. Viktigt är ju att känna till bakgrunden, som alltid.

image53

Så här skriver Per bl.a. på sin blogg:


"Vad man ofta glömmer bort är att synen på äktenskapet har förändrats under historien.

Bibeln presenterar aldrig någon äktenskapsteologi som var erkänd i fornkyrkan.

Det var först på 1600-talet som äktenskapets ingående blev en kyrklig angelägenhet, och motiveringen var knappast skapelseteologisk. I dag hänvisar man ju ofta till att just skapelseordningen som grunden för att äktenskapet ska vara ett förbund mellan man och kvinna, men att vigseln blev en kyrklig angelägenhet berodde snarare på världsliga omständigheter.

Luther menade att äktenskapet var en civilrättslig institution som var till för samhällets fortbestånd. I ett samhälle där familjen var grunden inte bara för reproduktionen, sjukvården och åldringsvården utan även för produktionen och därmed beskattningen var det nödvändigt att värna familjen. Samhället hade rasat sönder annars. I kyrkoordningen

1571 stadgades att fästningen (avgivandet av löftena) skulle ske vid kyrkporten, och därefter gick man in i kyrkan för bön och välsignelse. Att prästen var med vid fästningen motiverades med att därmed garanterades att makarna frivilligt avgav sina löften.

Därefter gick utvecklingen mot att statskyrkan skaffade sig mer och mer kontroll över familjen, vilket kulminerade med 1811 års handbok där betoningen i vigselakten låg på att prästen stadfäste äktenskapet.

I handboken som kom 1942 fanns en tydlig vändning mot det allmänkyrkliga hållet och betoningen kom återigen att bli löftena samt bön och välsignelse. Att låta alla människor som lever i en trofast och kärleksfull relation omfattas av äktenskapet är nästa naturliga steg i en lång utveckling."


Trofasthet är grunden för kärlek.
Gud är trofast, låt oss bli lika honom, även i våra relationer.
Oavsett vilken storlek på urinröret på man har, eller om man "råkar" älska någon som har lika långt urinrör som en själv.

Om kristenheten kunde lova samma som 12-stegens löften.....

Vill du ta del av dessa löften?

image48

Om kristenheten kunde hålla dessa löften, skulle fler bli kristna. Håller du med?

 

Jag har hämtat dessa från 12-stegs rörelsen och det här är vad de lovar dig som följer och jobbar i de tolv stegen samt går regelbundet på dess möten.

 

1. Vi kommer att känna en ny frihet och en ny lycka.

2. Vi vill inte beklaga det förflutna eller önska att helt stänga dörren om det.

3. Vi ska förstå ordet sinnesro.

4. Vi ska få känna inre frid.

5. Det gör detsamma hur djupt vi sjunkit, vi ska få uppleva att vår erfarenhet kan vara andra till hjälp.

6. Den där känslan av att inte vara till någon nytta och tycka synd om oss själv kommer att försvinna.

7. Vi kommer att bli mindre egoistiska och istället intressera oss för andra.

8. Sökandet efter egna förmåner kommer att försvinna.

9. Hela vår inställning till och syn på livet kommer att förändras.

10. Rädslan för människor och ekonomisk osäkerhet kommer att lämna oss.

11. Vi kommer intuitivt att veta, hur vi ska handla i situationer som tidigare gjorde oss osäkra.

12. Vi ska plötsligt inse att Gud gör för oss, det som vi inte kan göra för oss själva


Vad innebär dopet för dig - egentligen?

Många vet idag inte vad dopet innebär för dem?

Därför tänker jag nedan försöka förklara vad Paulus i Romarbrevet i Nya testamentet skriver om detta. Kommentera gärna om du inte förstår eller har en annan uppfattning.

image47

Romarbevet 6:1-11: Vad innebär dopet enl. Paulus?


Övergången från Adam till Kristus sker genom att man dör och uppstår med Kristus, vilket äger rum i dopet.

    När Kristus dör i lydnad förlorar olydnadens död sin udd.

    Ingen som dött med Kristus kan vara kvar i synden. Kristna och synden är lika långt ifrån varandra som liv och död. Flytten har ägt rum i dopet in i Kristus Jesus.

    Genom dopet har de flyttat och är inte längre mantalsskrivna i Adam utan i Kristus. Det är sant om honom är också sant om dem som är i honom. Döpta in i hans död har de förts ut ur slaveriet under syndens välde. Han syftar förmodligen på symboliken med nedsänkning.

    Dopet är ett medel för de troendes död och begravning med Kristus. Dopet gestaltamr inte människans egen död och begravning utan hennes förening med Kristus i hans död och begravning. Det som sker i dopet handlar alltså om Jesu död, begravning och uppståndelse.


Eftersom vi längre inte är i Adam där synden härskar förväntas vi sluta upp med att lyda synden            

    Uppmaningen du skall inte längre leva som en syndens slav vore meningslös, om det inte vore så att du inte längre är syndens slav.

    Paulus säger inte att vi likt Kristus erfar en död, begravning eller uppståndelse, utan hävdar att vi dog med Kristus, vv 5, 6, 8, vi begravdes med Kristus, vi skall uppstå med Kristus, v 4.

    Synd och död är utbytt mot lydnad och liv. Det handlar alltså om att leva det liv som blivit möjligt i och med Kristus, hans uppståndelse och Andens gåva. Den andliga kraften i Kristi uppståndelseliv når dem genom Andens gåva och gör ett nytt liv möjligt. Döpt in i Kristus hör man inte längre till dödens värld, och man väntar inte in den kroppsliga uppståndelsen innan man börjar leva i ett nytt liv.

    Kristus har dött en gång för alla och uppväckts. Genom dopet är ni i Kristus, därför har också ni dött en gång för alla och uppväckts. Paulus vet att synden har en stark dragning också på beprövade troende och att döden väntar alla så länge Herrens ankomst dröjer. Som döpta är läsarna förda ut från syndens maktområde in under Kristi herravälde. De döpta lever i Kristus, därför finns ingen anledning att låta synden fortsätta att syra deras liv. Och nu är det deras ansvar att se till att det är så. Synden existerar inte längre som en tvingande makt över dem som är i Kristus, men den är likafullt närvarande i deras tillstånd som möjlighet. Nu efter dopet, regerar nåden och synden är endast en möjlighet.

    Vad som är möjligt är att ställa sina lemmar till syndens förfogande. Lemmar ger uttryck för människan i hennes handlingar. Märk väl att kroppen i sig inte står till syndens förfogande.

 

Dopet är en invigning till tjänst och kamp

    Det gamla livssättets impulser, reaktioner, vanor, beteendemönster hotar och bromsar praktiserandet av det nya livet. Först vid uppståndelsen, då de troendes existens förvandlas i grunden, kapas kontakten med det gamla adamistiska kraftfältet.

    Trons lydnad stammar från ett val som engagerar hela personen, inifrån och ut. I dopet överlämnar de sig till Kristus, hans död och upptsåndelse och erkänner honom som Herre. I dopet har de förts in i en situation där den uppståndne Herren kan sätta mönstret från sin egen lydnad på deras liv. De får inte bara en uppsättning etiska riktlinjer som de skall försöka efterleva, utan en ny etisk kraft. Herrens lydnad väller fram inifrån genom Andens närvaro, 7:6. Samtidigt har det rättfärdiga livet vissa regler som grundats i den traderande kyrkliga undervisningen, dvs. den lära som ni blivit införda i.

    Uppmaningen är att bruka initiativförmågan och energin för ett annat syfte, vilket ordagrant leder ?till helgelse?. Att bli gudsorienterad i det man gör, i kontrast till att vara laglös.

 

Det nya slaveriet däremot, leder till helighetens frukt, till den kommande tidsålderns liv, det som kallas evigt liv      

    Synden leder till döden. Skam kommer av att man sett sitt liv som det är i Guds ögon. Det gäller nu att inte låda syndens begär styra den dödliga kroppen. Genom dopet som har hänt har hänt en gång för alla.

    Rättfärdiggörelse är av nåd allena, genom tro allena. Men nåden är transformerande. Gud tar emot oss som vi är, men lämnar oss inte som vi är.

    Sann frihet finns i inte i ett slumpmässigt liv utan riktning, utan i ett liv som återspeglar Jesu Kristi lydnad för Faderns vilja.

 

Om Jesus och hans död och uppståndelse bara är ett fint ideal är vi illa ute

    Vem tror sig på allvar kunna leva upp till det idealet i vår egen kraft? Men om Kristushändelsen integrerats med vårt liv genom dopet ? bönen och tron som hör samman med det, och framförallt genom Andens gåva ? så kan vi göra nådens seger till vår, ställa våra lemmar och hela vårt jag till förfogande för Guds avsikter.


Källa: Johansson, Hans, "Så räddar Gud världen" - Romarbrevet, Örebro: Libris, 2006


Idag görs många vuxendop inom Svenska Kyrkan. Är du döpt? Vad innebär dopet för dig? Hur der du på dopet? Behövs det mer info. om dess betydelse? Har du en annan tolkning?

 


KG Hammar, Älvkarlebys Dragon Gate och gräset vid fallet...

En soppa, dvs. en hel del olika infall blir det idag.

Allt tolkas, alla tolkar. Vi alla har olika erfarenheter, värderingar och kunskaper. När det gäller Bibeln och dess texter, kan de tolkas på olika sätt. Om detta skriver
KG Hammar om Jesper Svartviks bok i DN. Fler bör lära sig hermaneutik, innan de ger sig in i Bibeldebatten, vilket vore bra för att undvika onödig "pajkastning".

Christer Sturmark får kritik från sina egna led inom Humanismen för sin religionsförföljelse i Expressen. Det var på tiden. Han uppför sig som en gläfsande liten valp och har svårt att lyssna på andra, verkar det som.

Gjorde idag en härlig hojfärd och passerade Dragon Gate vid Älvkarleby. En minst sagt häpnadsväckande byggnad håller på att ta form. Känns märklig i den svenska faunan. Knäppt, faktiskt lite kul, mitt i vansinnet. Folk börjar "vallfärda" med bussar för att se en kinakrog med mur som numera bygger in ett av Sveriges fulaste hotell. Hur tänkte egentligen politikerna, när de tillåtit denna byggnation, som är kantat av skandaler, då man inte följer avtal. Man måste i alla fall säga att nytänkande behövs, om man vill dra folk. Man måste våga....

Låg vid fallet i gräset vid fallen i Älvkarleby och såg på himlen, lyssande till det porlande vattnet och njöt av livet.... Sämre kan man ha det, tänkte jag då.

Protester mot Scandic ang. Bibelborttagningen!

Hur tänker de - egentligen - på Scandic?image44
Åt vilket håll ligger Scandic på den moraliska skalan?

Se tidigare inlägg nedan, men det har blivit protester.

Här är en del av Dagens intervju med Scandics informationsdirektör:
- Erotiska filmer ser vi inte som en hotellfråga utan som en samhällsfråga. Som det är i dag så är erotiska filmer tillåtna. Om samhället vill ändra på det så får man fatta ett sådant beslut.

Någon anser att det vore rimligt att den som vill se porr skulle få fråga om det i receptionen, på samma sätt som man nu får fråga efter Bibeln. Hur ser du på det?
- Jag vill inte kommentera det. Erotiska filmer är en separat fråga som inte har något med utbudet av religiösa skrifter att göra.

Många av dem som reagerar tycker uppenbarligen att det är viktigt att Bibeln finns just på rummet. Har ni övervägt att ändra beslutet och att i stället lägga alla tre skrifterna på rummen?
- Vi måste komma ihåg att det skulle bli nästan 70 000 böcker att hålla reda på. Det blir väldigt svårt att hantera.

Min kommentar:
  • Vi har religionsfrihet, tack och lov, så olika typer av religionsskrifter, liksom erotik är tillåtet i Sverige, men det svarar inte info.direktören på.
  • Att inte svara på frågan om porrfilmsbeställning i receptionen kommer sig säkert av att man vill ha kvar denna del, då man annars tror sig missa en hel del affärsmän och de intäkter de medför. Men detta vågar de inte säga rakt ut, eller....
  • Att det blir svårt att hantera med biblar, koranen etc, kan inte vara svårare än att hantera att det alltid finns toalettpapper på varje rums toalett. Hur tänker de egentligen på Scandic?

Men det är väl "mammon" som får avgöra i första hand, inte moralen.

Vad tror du?

Porrfilmer ok, men inte Bibeln..... Scandic har missat vad kärlek är, eller...........

Humanisterna har återigen visat på en så viktig och farlig ingrediens, Bibeln.

Biblar bort från hotellrum på Scandic!

Humanisterna gratulerar idag Scandic som efter en uppmaning från humanisten Stefan Jansson har tagit bort samtliga biblar från hotellrummen. Detta står det på deras hemsida.


image42


Att man nu lyckats få bort Bibeln på Scandic hotellens rum måste kännas befriande. Kristendomen kan ju skada, det är ju inte vetenskap enl. Christer Sturmark och Co.Att man sedan inte gått till angrepp på porrfilms sändningarna inom nämnda hotellkedja, måste väl vara att här presenteras "kärleken" mer vetenskapligt, eller..........

För inte kan det vara av kärlek man vill visa dessa så "fina, omtänksamma" filmer.

Jesus visade på kärlek, makten avrättade honom. Han var farlig.
Nu har Scandic befriat sina gäster från äkta kärlek och ersatt den med "vetenskaplig" kärlek. Leve världen! Eller.........
För dig som anser att Gideoniterna, som kostnadsfritt delar ut biblar till bl.a. hotell, fängelser gör ett bra jobb se här.

Kontakta gärna Scandic och informera vad du tycker. De vill gärna bli kontaktade skriver de på sin hemsida:
Vi svarar gärna på dina frågor. Scandic Internet kundservice
Telefon
+46 (0)8 517 516 00 E-post helpse@hiltonres.com


Vad tycker du om detta agerande? Snälla, kommentera din åsikt!

Vad innebär dopet egentligen enl. Paulus för dig som kristen?

 

Har nedan hittat bra förklaringar i boken "Så räddar Gud världen" av Hans Johansson, en kommentar och förklaring om Romarbrevet skrivet av aposteln Paulus i Nya testamentet.

image39

 

 

Varför talar Paulus om dopet och vad innebär det?  Rom 6:1-11

 

Övergången från Adam till Kristus sker genom att man dör och uppstår med Kristus, vilket äger rum i dopet. När Kristus dör i lydnad förlorar olydnadens död sin udd.

      Ingen som dött med Kristus kan vara kvar i synden. Kristna och synden är lika långt ifrån varandra som liv och död. Flytten har ägt rum i dopet in i Kristus Jesus. Genom dopet har de flyttat och är inte längre mantalsskrivna i Adam utan i Kristus. Det är sant om honom är också sant om dem som är i honom. Döpta in i hans död har de förts ut ur slaveriet under syndens välde. Han syftar förmodligen på symboliken med nedsänkning.

      Dopet är ett medel ? genom dopet ? för de troendes död och begravning med Kristus. Dopet gestaltar inte människans egen död och begravning utan hennes förening med Kristus i hans död och begravning. Det som sker i dopet handlar alltså om Jesu död, begravning och uppståndelse.

 

image41

 

       Eftersom vi längre inte är i Adam där synden härskar förväntas vi sluta upp med att lyda synden. Uppmaningen du skall inte längre leva som en syndens slav vore meningslös om det inte vore så att du inte längre är syndens slav.

      Paulus säger inte att vi likt Kristus erfar en död, begravning eller uppståndelse utan hävdar att vi dog med Kristus, vv 5, 6, 8, vi begravdes med Kristus, vi skall uppstå med Kristus, v 4.

 

Synd och död är utbytt mot lydnad och liv.

Det handlar alltså om att leva det liv som blivit möjligt i och med Kristus, hans uppståndelse och Andens gåva. Den andliga kraften i Kristi uppståndelseliv når dem genom Andens gåva och gör ett nytt liv möjligt. Döpt in i Kristus hör man inte längre till dödens värld, och man väntar inte in den kroppsliga uppståndelsen innan man börjar leva i ett nytt liv.

            Kristus har dött en gång för alla och uppväckts. Genom dopet är ni i Kristus, därför har också ni dött en gång för alla och uppväckts. Paulus vet att synden har en stark dragning också på beprövade troende och att döden väntar alla så länge Herrens ankomst dröjer. Som döpta är läsarna förda ut från syndens maktområde in under Kristi herravälde. De döpta lever i Kristus, därför finns ingen anledning att låta synden fortsätta att syra deras liv. Och nu är det deras ansvar att se till att det är så. Synden existerar inte längre som en tvingande makt över dem som är i Kristus, men den är likafullt närvarande i deras tillstånd som möjlighet. Nu efter dopet, regerar nåden och synden är endast en möjlighet.

     Vad som är möjligt är att ställa sina lemmar till syndens förfogande. Lemmar ger uttryck för människan i hennes handlingar. Märk väl att kroppen i sig inte står till syndens förfogande.


Dopet är en invigning till tjänst och kamp. Det gamla livssättets impulser, reaktioner, vanor, beteendemönster hotar och bromsar praktiserandet av det nya livet. Först vid uppståndelsen, då de troendes existens förvandlas i grunden, kapas kontakten med det gamla adamistiska kraftfältet.


Trons lydnad stammar från ett val som engagerar hela personen, inifrån och ut. I dopet överlämnar de sig till Kristus, hans död och uppståndelse och erkänner honom som Herre. I dopet har de förts in i en situation där den uppståndne Herren kan sätta mönstret från sin egen lydnad på deras liv. De får inte bara en uppsättning etiska riktlinjer som de skall försöka efterleva, utan en ny etisk kraft. Herrens lydnad väller fram inifrån genom Andens närvaro, 7:6. Samtidigt har det rättfärdiga livet vissa regler som grundats i den traderande kyrkliga undervisningen, dvs. den lära som ni blivit införda i.

 

Uppmaningen är att bruka initiativförmågan och energin för ett annat syfte, vilket ordagrant leder ?till helgelse?. Att bli gudsorienterad i det man gör, i kontrast till att vara laglös.

Det nya slaveriet däremot, leder till helighetens frukt, till den kommande tidsålderns liv, det som kallas evigt liv. Synden leder till döden. Skam kommer av att man sett sitt liv som det är i Guds ögon. Det gäller nu att inte låda syndens begär styra den dödliga kroppen. Genom dopet som har hänt har hänt en gång för alla.

    Rättfärdiggörelse är av nåd allena, genom tro allena. Men nåden är transformerande. Gud tar emot oss som vi är, men lämnar oss inte som vi är.

Sann frihet finns i inte i ett slumpmässigt liv utan riktning, utan i ett liv som återspeglar Jesu Kristi lydnad för Faderns vilja.

 

Om Jesus och hans död och uppståndelse bara är ett fint ideal är vi illa ute. Vem tror sig på allvar kunna leva upp till det idealet i vår egen kraft?

Men om Kristushändelsen integrerats med vårt liv genom dopet ? bönen och tron som hör samman med det, och framförallt genom Andens gåva ? så kan vi göra nådens seger till vår, ställa våra lemmar och hela vårt jag till förfogande för Guds avsikter.

 


Lev värdigt....

Hittade några meningar som verkligen stack upp ur texten i den Heliga Skrift.

De borde betyda mer - för oss alla.
Vi befinner oss i tider då hojåkning och hojfester snart kommer vara aktuella, därför tycker jag dessa Ord, av många skäl är viktiga att lyfta fram.


image38
  • När jag började åka hoj för 9 år sedan, hade jag svårt för att förstå vad dödskallar hade med hojkulturen att göra... Ingen vill väl väl dö? (Tror man på Jesus så lovar han evigt liv, förresten).
  • Dessutom så reagerade jag på att det söps så friskt på alla hojfester. På den tiden spottade jag inte i glaset, men ändå tycket jag det var för mycket.....
  • Att man blev bedömd vilket hojmärke man körde, var för mig också märkligt.


Läs och begrunda dessa ord ur Romarbrevet, som sägs vara de första ord som Augustinus läste i NT.

"Låt oss leva värdigt, som det hör dagen till, inte med festande och drickande, inte med otukt och orgier, inte med strider och avund. Nej, ikläd er herren Jesus Kristus, och ha inte så mycket omsorg om det jordiska att begären väcks." Rom. 13:13-14

Är kyrkan för "snäll"...

Igår nedlade Biskopen Christina Odenberg sin kräkla, då pensionen infunnit sig.
Hörde henne i tv-programmet "Landet runt" i helgen. Hon påtalade där ett av kyrkans stora problem, att den är för "snäll", dvs. att man inte vågar ingripa eller säga vad man tycker.

Jesus vågade säga och göra skillnad. Dock är det viktigt hur man påtalar för sin Broder/Syster deras felaktiga beteende. Och ingen av oss är felfri.

Vi måste bygga gemenskaper som tillåter svagheter. Det är i sådana möten kraften kan komma fram och hittas.
Jesus vågade påtala brister och själv visa sin svaghet.

Gör som Gud bli människa.