Är ytan eller innehållet viktigt......... eller ett besök på Stureplan... igen..

En märklig dag på Stureplan idag........ minst sagt.

Min Fru var på kurs i Stockholm, så jag skjutsade in henne tidigt imorse. Sedan har jag själv tillbringat hela dagen gåendes där idag.


Började med att besöka
Missionskyrkan (fd. Missionsförbundet) och deras HK. Fick hjälp av den vänliga personalen där, som ur sina arkiv rotade fram info. om min farfarsbror, John Frejrud som var pastor för Missionsförbundet. Visste för något år sedan inte ene att jag haft någon farfarsbror, så var han pastor. Jag misstror slumpen........ Dessutom startade han Sveriges första väckelsemuseum. Märkligt, allt ihop. Skall berätta mer under helgen här.

Sedan besökte jag ett 12-stegs möte. Alltid lika spännande, givande, naket och även roligt. Tänk att vi alla bär på så lika tankar, ibland tossiga. Kul med att besöka en grupp, där man inte känner någon. Gick sedan runt på stan, lyssnandes på 1:a Moseboken i min I-pod. Lite surrealistiskt, framförallt med berättelsen om Sodom och Gomorra i örat undet mitt besök i Sturegallerian och deras överklass affärer. Vad mycket onödiga produkter det finns till försäljning. Massor av klockor för över 80.000:- på NK....

Allt fler blir rikare i Sverige och allt fler fattigare.
Skillnaderna var uppenbara runt Stureplan. I Östermalms Saluhall satt man och åt mycket dyra luncher. Känns så långt från den världen som jag var en del av tidigare...

Besökte den katolska bokaffären i Kungsträdgården. Tänk hur livet kan bli. Det som lockar mig mest numera är teologiska böcker.

Gick in och hälsade på min vän Danne som säljer Marbodalkök på Birger Jarlsgatan, där var en kund som verkligen ville veta vilken dag hans beställda kök skulle komma, trots att de inte hade allt klart med hantverkare m.m. Kunden var så ofantligt otrevlig, då han inte fick omedelbart datum för leverans och kallade dem oseriösa för att det inte kunde veta detta direkt.

Kom att tänka på en som jag känner som beställde en Ferrari, han fick vänta ett par år....

Tänkte att det är känns bra mycket bättre att bo i Uppsala. Det är inte så många Porschar, Jeepar, Jaguarer här. Folk investerar nog mer i sitt djup än på ytan. Blev alldeles matt efter dagen. Tänk att jag bott på Grev Turegatan. Det var i ett annat liv....

Den gode Paulus, talar om den gamla och den nya människan i Romarbrevet. Den nye Mikael, gillar landet bättre, än uppblåsta egoistiska Armaniklädda gubbar med högmod.

Det finns olika eoner. Verkligen.

MC-gemenskap med Jesus i tanken...

Kristen alkoholfri mc-gemenskap i Uppland!

-Gå in och kolla och hör gärna av Dig till det nya nätverket
JESUS DISCIPLE, vars syfte är att starta en gemenskap för hojåkare som har Jesus i tanken!

image33

Alla är välkomna, oavsett samfund och oavsett hojmärke. Även för den som ännu inte vill kalla sig bekännande kristen. Målsättningen är gemensamma hojturer, mc-gudstjänster etc.

Kommentera gärna denna eller tipsa för dem som är intresserade!

Svenska Kyrkan beredd att registrera partnerskap.

Vad tycker Svenska Kyrkan om äktenskap och partnerskap? Läs detta pressmeddelande!

image32

Jesus såg alla de som ingen annan vill se. Kärleken till människan är en Gudagåva, som vi fått.
Paulus ansåg bl.a. man inte skall förnedra sina kroppar med varandra, gällande sexualitet.

Jag tror också på kärleken, och att man inte skall förnedra sig, då missar man avsikten med sin skapelse och med kärleken. "Babsan" uttalar sig om detta idag, och är beredda att gå med i kyrkan igen, även en biskop,  Claes-Bertil Ytterberg, berättar om svårigheterna.

Trohet är viktigt, man kan annars såra sig själv och sin nästa. Känslor sitter långt inne och kan vara svåra att uppfatta om man sårar någon, både gällande elakheter, otrohet eller någon annan typ av svek. Så var trogen, även Guds smittande kärlek.

Det är bra att kärleken godtas i kyrkan. Kärleken kan ju ta sig många olika uttryck, såsom vi människor är olika.
Men en värld full av kärlek, inte fördömmande och svek, är receptet för att vår värld skall bli en bättre plats för oss alla.
Hur vi än ser ut, vem vi än älskar och var vi än bor.

Gör som Gud, bli människa.

"Glassig" Bibelbok attraktiv....

Gamla testamenet som "glassigt" livsstilsmagasin...

image31

Hela GT, världens mest lästa bok, har nu kommit ut i en mycket spännande form,
läste jag. Detta med bilder, texterna är från Bibel 2000 översättningen, inga versindelningar och rubriker om vad avsnitten handlar om.

Har länge väntat på detta, då det är många som finner alla stora textsjok svårlästa. Blev själv intresserad av BIbeln genom en annorlunda form, Biker-Bibeln.

Såsom Paulus anpassade sig efter dem han träffade för att presentera Ordet, gör nu dagens Ord-producenter. Budskapet är detsamma och det blir inte sämre för att formen är attraktiv.

Man kan köpa den på nätet.

Bra intitiativ! Vad tycker Du?

Fråga Lund? Inte om Nya testamentet i alla fall.....

Aldrig har intresset för andliga frågor varit större.

Utbudet är gigantiskt. Jesus som varumärke ligger på topplistor enl. internationella undersökningar.

Vad händer då på Lunds Universitet? Man verkar inte intressera sig för NT-forskning. Från att ha haft 6 professurtjänster, finns nu bara en (?!).
Läste detta idag.

Pressen behöver mer kunskap, likaså allmänhetet. Sverige räknas som ett av världens mest sekulariserade länder. Verkar t.o.m. vara så inom en teologisk utbildning. Märkligt, minst sagt.

Aldrig har det debatterats så flitigt om tron i media och bokutbudet gällande bl.a. Jesus är stort.
Som teologistuderande saknar jag svensk forskning, svenska röster i den internationella floran.


Kanske humanisterna kan få en professur där?

Vi människor själva har ju fixat till allt så bra, när vi bara litar på vår egen kapacitet. Aldrig har så få, ägt så mycket. Skapelsen har vi förstört, miljöförstöringen är global.

Lycka till jorden!

Kvinnor är inte ännu jämställda. TYVÄRR!!!

Idag är det kvinnodagen! Men hade det varit mansdagen, då...............
  • hade det skrivits mer om det i tidningarna, då det ofta är vi som styr "agendan" inom makten
  • hade vi infört att alla män skulle vara lediga från jobbet och pubarna hade öppnats upp tidigare denna dag
  • hade vi talat om hur bra och effektiva vi är, förmodligen i stora kampanjer
  • hade vi talat om att vi verkligen är värda mer lön än kvinnorna, då vi har det så tungt, med hela ansvaret för våra egna karriärer
Vi hade berätta hur viktiga vi är, dels för kvinnorna, dels för oss män, när det gäller:
  • våra viktiga arbeten och karriärer som måste gå före familjen
  • att vi därför måste få ta det lugnt när vi kommer hem, framför Tv´n, när vi ofta ätit maten som frun lagat, planerat, köpt hem m.m...
  • att vi förmodligen är färgblinda, därav kan vi inte tvätta och sortera tvätten. Vi har viktigare saker att tänka på
  • att vi inte kan vara pappalediga, då våra jobb är så viktiga att världen förmodligen går under om vi är borta därifrån längre än nödvändigt
En nidbild. Ja, möjligtvis.....

Sanningen är att kvinnorna inte släpps fram tillräckligt.
Att det är vi män som bromsar, medvetet eller omedvetet.

Lösningen blir självklart att vi män bör leva in hur det är att vara kvinna för en dag. Vågar du det?

Läs här om bra kvinnor idag!

Jesus lever och kaxig biskop...

Alla sätt är bra, utom de dåliga....

  • Den svenske biskopen Sven Thidevall utmande 500 konfirmander att var och en skulle få 1000:- om de bad varje dag under ett år och om det efter denna period inte blivit förändrade. KAXIGT att någon vågar påstå och tro att Gud kan förändra, och därigenom påstå att Gud talar till oss genom bön (och genom sin Heliga Skrift).
Håller på att skriva en C-uppsats om "allt skapat är lagt under tomhetens välde". Det finns ett hopp märker man av ovan.

Himmelriket är nära. Vad gör du för världen idag?


Farlig kristendomstolkning...

Såg på Tv igår, programmet om hjärntvätt av unga barn, Jesus Camp, från den fundamentalistiska kristna högern i USA. Blint troende, oavsett om det gäller religiositet, idrott eller vad det nu kan gälla, kan bli riktigt farlig. Mådde riktigt dåligt efter att sett denna skrämmande dokumentär. Allt skall tålas granskas.

Gud gav oss också förnuft och den fria viljan, tack och lov.
Det som inte håller, skall förkastas. Därför tycker jag efter 3,5 års teologi studier att det är märkligt och underbart att kristendomen håller för granskning, MEN det som är viktigt att veta är att allt måste tolkas. Och det kan man tydligen göra på de mest märkliga och farliga sätt....

Jesus som förebild går ju kärlekens väg. Vågar Du gå den? I alla lägen?Toppform - dagsrapport idag söndag:

Har varit på en underbar gudstjänst med en inspirerande präst i Lena kyrka, där jag också var kyrkvärd. Han talade just om en prövande tro, inte en färdig som inte vågar utsättas för prövning, som kändes befriande efter TV-kvällen igår.

Nu skall jag in och cykla, har gjort det varje dag hela veckan, utom en. Inget socker, inga nattmackor. Känns lätt och ingen huvudvärk och mer energi. Kampen går vidare.......