Hur social är man egentligen....

Helg, dvs. lördag och söndag har jag tillbringat alla timmar, förutom några att läsa samt skriva, dels på en bokrecension om en bok "Kunskapssociologi" samt skrivit och läst massor gällande min c-uppsats om:
 • Är det möjligt att erbjuda druvjuice i nattvarden inom Svenska Kyrkan?

Får mycket gjort, men det blir lite ensidigt. Längtar ut att åka hoj..... MEN jag har en uppgift. Gud kallar. Trots allt så är det roligt att lära sig nya saker märker jag. Är tacksam.

image265
Magnus Uggla är inte fantastisk i Tv, förutom att han är sig själv och det är gott nog, men jag skrattade ihjäl mig till hans självdistans, gällande "dra åt helvete-tävlingen", allt förklarat hos Babben & Co i TV igårkväll.
Kolla hans vilda blogg här!

Idag har han en bra devis: Jag säger som min svärfar, ?Jag förlåter men jag glömmer aldrig?.
Tänk träffade honom första gången när jag var dj i Strängnäs 1976 på Club Anchor. Tiden den bara går.

Annars har vi sorg hemma, 4 kaniner har dött inatt.

Så är det strax en ny vecka.
Som om det skulle vara någon skillnad för mig.
"Dag efter dag" som de sjöng i Schlagerfestivalen gruppen Chips och är en bra benämning på min studietid.

En dag i taget, säger man i min ena gemenskap också.
Också bra.

Sprit är kul, eller.........


OVAN ÄR TAGNA bara från två av dagens tidningar. Skål.

image264

Att stoppa att dricka
har inget med vilja
eller intelligens
att göra.

Kolla hemsidan hos AA.

Våga bli frisk!

Mp3-spelare för Guds skull......

Yes. Ha Bibeln i mp3-format också. Gud är nära!

image263

En till...... nu en idol...

Ett glas är för mycket och tusen är för lite.....

image262

Idoldeltagaren: Han berättar att han har varit alkoholist hela livet. Och kört rattfull....
Läs mer...

En dag i mitt liv.....

 1. Först skriva på hemtenta i beteendevetenskap i sängen imorse.
 2. Sedan möte med handledare ang. min systematiska uppsats.
 3. Därefter parkerad på biblioteket för att analysera och fortsätta skriva på hemtentan, jämför två olika religionspsykologiska teorier. Puh.... många ord, lite verklighet införpackad i en modell.
 4. Och så iväg igen...
 5. Fika med en som fått konsekvenser av sitt drickande. Förnekelsen är stor.
 6. Sedan möte i gemenskapen, olika life-storys, olika djup innan botten var nådd och innan man grep tag i livet i friheten, från besattheten att dricka. Alla är vi lika, trots yttre skillnader.

image261


Att missa målet.
Kallas för syndare inom teologin.

Vi behöver någon som bär oss genom allt.

Vet jag.

Tack.

Hon flög som en ängel bland molnen....

image260


EN STOR DAG IDAG!


Ett undantag. Brukar aldrig skriva om Familjen, förutom idag.

Felfri ridning och på en bra tid, så här får hon en medalj. Min dotter är en bra människa och dessutom red hon fantastiskt idag.

Jag bad och hon flög som en ängel bland molnen, långt, långt över hindren. Som jag förstår var det någon som lyssnande och hjälpte till. Men både hon och hästen har jobbat hårt och länge för framgången.

Grattis säger en stolt pappa och mamma. VI ÄLSKAR DIG!

P.S - Hästen hade en fin nos, vågade klappa den för första gången. även om jag fick svårt att andas sedan, var det värt det, då han hade flugit med bägge mot himlen idag D.S.

Så säger man att Bibeln och Gud är död....

Alltid aktuell. Bibeln. Citeras varje dag i någon tidning i Sverige. Undrar om någon läser den på riktigt. Gör du?

image259

Högmod, avund, vrede, girighet, lättja, frosseri och vällust - de sju välbekanta dödssynderna har fått en ny innebörd......
Läs vidare...

 • Gud är död! Nietzsche.

 • Nietsche är död! Gud

-Vi har ökat vår kunskap enormt - men har inga svar på de stora frågorna...

En sekteristiskt rörelse dessa Humanister....

En till bra artikel idag av Hanne Kjöller. Läs den här i sin helhet i DN!


image258"Det kan verka rimligt att tolka den nya ateistvågen, om man får kalla föreningen Humanisternas uppsving och några nya boksläpp så, för en motreaktion på den intoleranta religiositeten. Men läser man exempelvis Sam Harris "Brev till en kristen nation", som Humanisterna marknadsför i Sverige, inser man att det är fel. En medreaktion vore åtminstone i det här fallet en bättre beskrivning.

För Sam Harris anspråk är lika totalitära som fundamentalistens. Precis som den bokstavstrogne kristne, juden och muslimen har Sam Harris skådat ljuset. Men i stället för Gud har han sett rationaliteten. Sida upp och sida ned förklarar han i föraktfulla ordalag varför han har rätt och alla troende fel.

Enligt Harris är en ateist en person som anser att de 260 miljoner amerikaner "som 'aldrig tvivlat på Guds existens' borde lägga fram bevis för denna existens". Problemet är inte att Harris har fel i sin definition, utan att han tycker sig ha rätt."

Lite längre ner skrivs "en det är svårt att se bevekelsegrunderna för att i ett av världens mest sekulära länder översätta och publicera denna radikalateistiska uppkastning."

Man kan undra varför Björn Ulveaus, Christer Sturmark & Co. tar i så den nästan kräks. Vem försöker de övertyga? Vilken typ av etiska normer lär sig barn idag. Skolan har väl ingen, som jag vet. Och var skall de då lära sig etik, den gyllene regeln och att de duger som de själva är, ioch att de skall älska andra och inte duga bara därför att de "levererar"?

När det går åt pipan kan de ju alltid vända sig till sig själva och be om att bota sig själva. Det finns inre hål idag hos många. Humanisternas bok kanske kan hjälpa dem.

Eller så kanske man blir med nöjd av att ha
 • fina bilar,
 • stora hus,
 • ett fett konto
 • och ett pråligt yttre,
 • kanske bli bekräftad av att vara med i tidningen då och då.
Är det sådant som botar människans inre hål? Tror du det?

Köp dig då lycklig (märkligt att skall man bli lycklig och framgångsrik så kostar det. Undrar vem som uppfunnit det... Vad tror du?)

Skylla på andra.... som en liten pojke i en sandlåda....

Dagens Expressen skriver bl.a:

image256
"Senatorn Ernie Chambers bestämde sig för en tid sedan att stämma Gud i domstol.

Anledningen, enligt Chambers, är att Gud ska ha utsatt honom och hans väljare för terrorhot och talat om död och förintelse för miljoner av jordens medborgare, skriver amerikanska tidningar.
Chambers syftar naturligtvis på bibeln och dess innehåll.

I går hittade domstolsbiträdet John Friend ett dokument på sin arbetsplats......"
Läs mer här...Så kan det gå när man inte kan läsa sin Bibel. Hå ja ja....

Gamla testamentet skall läsas i ljuset av Nya testamentet
och det förbundet, dvs. i ljuset av Jesus och vad han har gjort för oss alla inkl. ovan senator.
GT är inte en bok och sedan är punkt. Det kommer en fortsättning, därav NT.

Gamla testamentet och dess budskap där Gud är krävande är bakgrunden till varför Gud kommer till oss. Vi lyckas ju inte, vi börjar lita enbart på oss själva. En älskande förälder hjälper sina barn, ställer krav på dem, är ingen feg möjliggörare.

Att vi vänder oss från Gud, så fort vi känner att vi klarar oss själva och då våra egna "konton" är fyllda, men när det går dåligt, då kommer vi "med svansen mellan bena" till honom för att be om hjälp. Och det är ok, men uppmaningen är en relation och det får man av att läsa Bibeln. HELA BIBELN. En relation får man genom att umgås, det är därför Guds Ord i bibeln skall läsas av Dig.

Om du ännu inte vågat öppna den..... (Vad krävs för att du skall börja våga läsa den mest fantastiska bok som finns? Att du skall dö snart, är det så mycket som krävs, och tänk om du då kommer på varför läste jag inte det här tidigare, så kunde mitt inre hål varit lagat långt tidigare. Kom ihåg att mycket av det man lider av i kroppen kommer av oro. Så sluta oroa dig, låt Gud leda dig och fylla ditt inre hål.

Eller skall du kämpa mot med snabba lösningar på annat håll, som du dessutom måste betalaa för. Bibeln har du ju hemma. Vad väntar du på? Döden, sjukdom eller en ny religion som skall fylla allt för dig. Sedan. Detta sedan. Det är nu och evigheten jag talar om.

Det var väl det dokumentet som hade hittats, Bibeln enl. ovan. Tror jag.


Tror du? Och på vem? Och framförallt varför.........

Jo, ang. energi...

Höst, full rulle, minst sagt. Puh. Kul. Jo.

Men känner mig fångad i känslan av att det som produceras är det som räknas, inte att vara. Carpe diem, men det borde vara i pluralis, så många bollar som skall förvaltas. Kul, förvisso, men inte att känna sig otillräcklig vad jag än gör.

image255Freud, Jung och Coping-processer inom studierna i beteendevetenskap (som om livet kunde fångas in i en modell). Bibelsyn genom filosofiskt perspektiv, där argumenten verkar vara viktigare än substansen och Kärnan.
Uppsats med fotnoter och där formen är lika viktig som argumentationen, resultatet kan ändock vara korkat, men följer det strukturen är den korrekt. Märklig värld.

Den akademiska världen är bra snurrig och föder nog en hel del högmod hos vissa. Vet var mina rötter är. Och de är djupt rotade i myllan. Behövs dock vattnas dagligen genom Skriften och det inre som den fyller på hos mig.

Företaget mitt börjar också få in en hel del order. Och i allt detta skall jag styra skutan mot hamn till utsatt tid med fylld last.

Axeln min värker och jag är trött. Men Färden måste fortgå, det finns nästan inget annat val.

Taube sjöng vist: "Så länge skutan kan gå, så länge hjärtat kan slå... "
När jag tänker på Dagge Strömberg, Ingeborg, Bengt, Lasse Hallberg och Bengan från gemenskapen, får jag förnyad kraft. Jag är kvar och de har gått hem.

Så länge hjärtat kan slå....

Söndag. Vilodag eller.. samt nytt MC-nätverk

Är det viktigt att ha en dag för vila.....

Sabbaten är till för människorna, är andemeningen i Bibeln. Har vi glömt bort detta?
För att veta vart man vill, måste man hinna lyssna inåt. Och det kan man inte mitt i språnget.

Tystnaden blir skrämmande. Varje stund måste fyllas, så man inte får "tråkigt". Vi känner igen det hos barnen, som många gånger numera inte vågar eller vet hur man gör. Ha tråkigt.

Det är i skillnaderna som nyanserna framträder, mellan action och vila. Inte konstigt att många blir andligen utarmade, eftersom de inte hinner och inte vågar lyssna inåt.
Men när allt brister, det är då RÖSTEN från det inre framträder.

Hur ofta tar du dig tid att lyssna inåt?
image254

För dig som åker hoj, se det nätverk som håller på att byggas upp så sakteliga för mc-åkare, vars syfte är att vara en mötesplats för existensiella frågor, gemenskap och hojutfärder.

Alko håååå...l.


Man klarar det inte själv...

Skammen av kontrollförlust är så stor, att man själv inte har kontroll, att man i en värld där man skall "ha koll på läget" inte kan stoppa, det inre hålet måste fyllas när drogen får fäste, oavsett om det är för mycket mat (nattmackor, glass, godis etc), öl, porr eller vad man nu vid vissa tillfällen överkonsumerar, så går det då inte att stoppa.

image253
Och dagen efter.... Skammen. Aldrig mer, lovar man. Och så är man fast i kakburken igen, bara en kort tid senare.... Och man är förvånad hur det kunde hända igen.

Alla vet. Men den sjuke vågar inte bli frisk. Det är så sjukt. Man måste som beroende berätta, man måste också våga hjälpa den sjuke, även om det är svårt och jobbigt att ingripa. Det handlar om livet.


Expressen skriver idag bl.a.:


"Sven-Bertil Taube, jag tycker det är väldigt starkt att gå ut och berätta om det här. Det är hemlighetsmakeriet som är farligt. Berättar Sven-Bertil behöver inte vanliga-Nisse skämmas för sina problem utan kanske söka hjälp i stället, säger skådespelaren och teaterdirektören Ulf Larsson.

Måste söka hjälp

Tommy Körberg följer upp med några råd:
"Hälsa att han ska ta hand om sig. Jag önskar honom all välgång och god hälsa. Självhjälp fungerar inte, vilket många verkar tro".


Lider du av eller någon i din närhet av något, som man inte vågar erkänna?
Vad kan man lära sig av Sven_bertil Taube?

 

 Beteendevetenskap. Bara ordet. Puh..

Sätt in människor i en mall, efter vilken beteendemodellen kan fungera.

För tvärtom blir svårt. Omöjligt.
På riktiga människor alltså. De utanför Universitetets väggar, utanför de vetenskapliga förklaringshypoteserna.

Man blir lite trött. Vad skall de med alla fotnoter till, när världen lider. Jo, man kan förklara detta, med modeller.

Och det är väl bra. Eller.

Beteendevetenskap....
Man blir bra trött. Möts på riktigt. Det fungerar nog bättre.

Tror jag.
En sjuk värld. Förklara det. Med en modell, eller...

En till alkoholist erkänner, dvs. Sven Bertil Taube...

I dagens tidning. En till. Många visste detta, för länge sedan.

Den som sist, som verkar känna till det, är alkisen själv. Och när han kommer "ut" så vill han det skall vara hemligt, många gånger. Han skäms. För att bli frisk... Världen är bra konstig, liksom den här sjukdomen.

Bra gjort i alla fall. Hans familj blev glad. Nu....

"Sven-Bertil Taube föll offer för alkoholen. Nu berättar han om kampen mot sitt missbruk"....

Led Zeppelin återförenas. Se!

Allt gott kommer tillbaks, de gamla hjältarna, med den bästa rock-klassikern "Stairway to heaven...", som jag nu börjar förstå handlar om min bloggs inspiration att ta ett steg i taget, mot himlen. Visste inte då, på 70-talet att jag skulle gå Vägen och liksom de sjunga denna lovsång.

Britney var bedövad av lugnande vid sin come-back skrivs det. Vore bättre om det var publiken som var det. Många möjligörare i hennes liv, de är kvar tills stålarna är slut, då överger de den sjunkande Britney.

Ulrika Jonson, igår om sexmissbruk på TV3 skall gifta sig. Igen. Hoppas hon förstod vem hon var efter detta program. Hoppas han gör det. Den nye.

Har haft studier i beteendevetenskap på Uppsala Universitet idag. Om bl.a. sekter - sedda ifrån ett utanförperspektiv. Bekvämt sett. Läs Svensk Maffia. Bilder inifrån. Förstår att folk söker en mening, istället för alla de som erbjuds. Svart - vitt tänk är enklare. Men inte bättre.

image251
Hur kan du tro på Jesus och Gud, de finns inte, sade de insiktsfullt, eller.... och spriten dödar en familj...

Vet du vad du ser? Egentligen?

När jag möter många som förstår att jag tror på Jesus, och att jag på något sätt har Bibeln, men som de inte förstår; som en vägvisare för mitt liv, så säger de ganska snabbt: "Jag tror inte på Gud?.....

Va? Känner de honom, eftersom de tycks känna till honom, då de tar avstånd, tänker jag självklart då.

image249
Man tar ju avstånd, om man är begåvad, från det eller de man känner till.

Självklart måste man ha också en tro på människan, att hon/han satt sig in i sin frågeställning i aktuellt fråga. Eller vad tror du?

Har de satt sig in i Bibeln, kan de den, vet de vem Jesus är? Vet de vad hermeneutik är (tolkningsläran = allt man läser måste man tolka, det finns bottnar bakom de skriva eller talade orden, en förhistoria etc)?

Jesus var inte Guds son, det tror jag inte, säger många, och fortsätter ibland i samma andetag, men han var en god människa....

Nej, Kära med- eller motmänniska, tror du det så vet du inte vad du talar om.
Om man ljuger är man inte god. Jesus hävdade att han var Guds son, att han var Messias, att han är den enda vägen till Gud. "Jag är vägen, sanningen och livet".

 • Antingen var han Guds son, en del av den treenige Guden
 • eller så var han en psykopat.
 • Punkt.

Om det är så att du väljer att tro på honom, men snälla om du inte har läst Bibeln, öppna den, eftersom han lovar dig ett evigt liv. Om man som lärjunge följer honom får man en bättre värld, ett bättre liv. Jag vet! Och många med mig.

Retar du dig inte på många kristna.
De ser lite för lyckliga ut. Är inte det jobbigt?
Har de något som du skulle vilja ha, innerst inne, det är dags att rannsaka dig. På djupet. Vågar du?


Läste på nätet, som den utmärkte läraren Stefan Gustavsson skrev (Läs hans bok: "Kristen på goda grunder". Finns i pocket, en billig investering, med raka svar) om att vi människor ser så dåligt.

Historien om Ivan

"..jag vill berätta en historia från det gamla sovjetväldets tid. Den handlar om Ivan som arbetade på det statliga sågverket. För att förhindra stölder från sågverket var en vakt utplacerad som bevakade de anställda när de gick hem efter arbetet. En dag kom Ivan med en välfylld skottkärra, övertäckt med en presenning.

- Vad har du i skottkärran? frågade vakten.
- Bara sågspån, svarade Ivan.
- Det tror jag inte på, svarade vakten. Töm skottkärran, så jag får se vad du försöker smuggla ut.
Ivan tömde skottkärran framför vakten, men det var bara sågspån. Så vakten lät honom gå. Samma sak upprepades varje dag under två veckors tid och det var aldrig något annat än sågspån i skottkärran. Till slut tog vaktens nyfikenhet över.
- Ivan, jag vet att du stjäl något från fabriken. Säg mig vad det är du smugglar ut och jag ska låta dig vara.
- Skottkärror, min vän, svarade Ivan. Skottkärror.


-Är det inte så här många okunniga ser på Bibeln?
Ser bara all barlast, sågspånen, och inte det primära Gud? Man retar sig på kristna, men glömmer bort det som bär dem, skottkärran, Gud. Som du kan få en relation med, om du lär känna honom, detta genom hans särskilda uppenbarelse, Bibeln. Därför är den viktig, här kan du lära dig av Jesus, som det står om i Gamla testamentet, hur han gör i olika situationer, hur han tänker, hans relation med Fadern, om Guds löften till dig (läs ex. Galaterbrevets femte kapitel om andens frukter, som utlovas till dig som kristen).

Så.

Kan du nu säga att du inte tror på Gud. Det förutsätter ju att du vet något om honom.

I tider av att man bara skall gå på "känslan", att det känns rätt, är det ett stort beslut att tacka nej till honom på så vaga grunder. Tycker i alla fall jag numera. Även jag har förstått det primära i livet.

Att det finns någon som bär mig, när allt är jobbigt, som håller mig borta på något alldeles mirakulöst sett, ja kan inte förklara det på annat sätt, från dumheter som jag tidigare höll på med, som förstörde mitt liv och hindrade mig från att växa och i mina relationer med andra.


I Markusevangeliet står det i kap. 11:24: "Därför säger jag er: tro att ni skall få allt det ni ber om i er bön, då
blir det så."


Tänk om det stämmer?
image250


Fick ett telefonsamtal alldeles nyss.

Återigen.
En som hade problem med en anhörig som dricker.
Som inte vill, kan eller vågar sluta.

En som är sjuk i medberoende, en som inte slutar dricka.

En familj som är sjuk.
Barn som lider.

Jag vet hur det är. För jag har varit där.
Många nätter, i många år.

Ingen som griper in, ingen som vågar och många som inte vill.
Skam som döljs, till priset av död, först andlig, sedan kroppsligen. All tid."Vem skall rädda knyttet?...."

P.s. Druvjuice i nattvarden, kanske kan rädda någon.... hoppas någon ändrar åsikt, för den här familjens skull, eller för deras barn... Man kanske kan göra "våld" på sin teologi om det hjälper andra, eller....D.s

 

 


 

 


Nattvard - druvjuice eller vin.....

Har påbörjat med min uppsats "Om druvjuice i Svenska Kyrkan - ett hot eller en möjlighet idag och i framtiden".

image248Som nykter alkis känns det fruktansvärt utestängande att symboliskt inte kunna delta fullt ut, med att inte kunna inta både bröd och vin i nattvarden. Fruktansvärt. Mitt utanförskap gör sig här påmint. I kyrkan....

Att lägga handen på axeln, som ett tecken på att man inte kan eller vill ta kalken ger ett tecken, dels till mig själv, dels till de andra, är att jag inte är som alla andra.

Många med beroendeproblematik kommer från dysfunktionella hem, med ibland t.o.m. nedärvd familjedysfunktionalitet, som många gånger gjorts allt för att döljas och som medfört skam och utanförskap, där man nu i nattvarden inte ens kunna få delta fullt ut i den handling som bör vara gemensamhetsskapande och bör ha en själavårdande funktion och kanske är den centralaste liturgiska handlingen i kyrkan (det centrala är ju givetvis Jesus och vad han gjort för dig och mig på korset, dvs. tagit på sig våra synder, som i nattvarden blir ett synligt symboliskt tecken).

Var idag i en kyrka nära mitt hem , och det var bara jag och en i rullstol som inte gick fram till nattvarden. Vägrar på min fritid att möjliggöra utestängning av mig och mina 1 miljon alkispolare. Så jag satt. Man lade märke till det.

Och det gjorde ont. Väldigt ont. Ville gå därifrån, men jag tror att vi med ett inifrån perspektiv gällande denna sjukdom måste våga ta upp denna för många av oss så viktiga fråga. Vart skall vi annars gå med vår brustenhet? Hur skall andra annars förstå som inte lider och förstår vår sjukdom. Våra anhöriga vill nog att vi skall omvända oss, de lider också och har så gjort inder vår missbruksperiod.

Vi är 1 miljon alkoholister i Sverige idag och man räknar ca. 4-5 personer runt varje alkis som blir medberoende och indragen i denna dödliga sjukdom, som man aldrig kan blir frisk ifrån, bara tillfriskna ifrån. Återfallet är bara en munklunk bort. Lite, lite dryck från det som blir kaos för alla, kanske t.o.m. döden.Gällande nattvarden skriver Thomas Ekstrand & Mattias Martinsson, bägge kunniga teologer i sin bok "Tro och tvivel - Systematiska reflektioner över kristen tro" s. 228-229 om nattvarden:

"att en metafysisk tolkning av läran om realpresens inte är hållbar. Transsubstanstionsläran är förbunden med en antikverad mytologisk världsuppfattning som inte längre är trovärdig och det finns i dag kanppast något sammanhang förutom i nattvardsteologin som de aristoteliska begreppen substans och accidens används. Men även lutherdomens tal om den kroppsliga närvaron i brödet och vinet framstår för oss som svårt att förstå"

Längre ner skriver de: "Nattvarden firas till minne av Jesus. Det är just detta som gör att Jesus blir närvarande i nattvardsmåltiden" och vidare några rader senare: "Nattvarden kanske bäst kan beskrivas som en rituell sammanfattning av Jesu liv och förkunnelse."

Vad de alltså säger, tycker jag mig läsa ut, är att det är ok med druvjuice i nattvarden, då det primära inte är vinet med alkohol om man drar en slutsats ur deras argumentation.


Man kanske får delta fullt ut i en kyrka nära mig. Vart det lider.

N
u lider jag.

Och många, många, många fler, även där jag bor.....

Vem skall man tro på? Vetenskap eller religion?....

I dagens Expressen hittade jag en intressant artikel, läs den här i sin helhet.

image247
Så här skrivs det bl.a:

"Myterna brottas med och försöker besvara den evigt mänskliga frågan om livets mening, om varför vi är här. Naturvetenskapen (det Häggström och Sturmark kallar "den riktiga vetenskapen"), däremot, varken kan eller försöker besvara denna människans mest grundläggande existentiella fråga.

Att tillskriva religiösa myter en större giltighet rörande frågor som berör människans existensvillkor än vetenskapen är inte ett uttryck för "ett förnekande av en verklighet som är tillgänglig för vetenskapliga undersökningar". Det är att erkänna olika perspektivs begränsningar och möjligheter.

Vetenskapen må förklara världen i termer av orsak och verkan, men det är myterna, poesin, musiken och tron på ett syfte som gör människan förmögen att både erfara mening i och uthärda den
."Vem skall man tro på? sjöng gruppen Hoola Bandoola Band på 70-talet. Frågan är lika adekvat fortfarande?
Det ena behöver inte utesluta det andra, kompletteringen är fruktsam.

Men det centrala i livet bör väl ändock vara, vilken inriktning ger mål och mening för dig, de dina och världen i långt perspektiv.

Vad tycker du?

Skämmigt beroende. Modig bekännelse...

Roger Nilson, världsomseglaren, bryter ett tabu.

image244
Föredömligt.
Om sexmissmissbruk., se ovan länk.

Bra gjort, säger jag till en som hållit föredrag åt mitt företag många gånger om sina erfarenheter. Detta är svårare att tala om än en världsomsegling, tror jag. Vad tycker du...


image246


Återigen svaret är 12-stegs rörelsen för att "tillfriskna", det finns en rörelse för sex och relationsmissbrukare.

Ingen människa är en ö...

Har idag börjat på Uppsala Universitet, detta gällande beteendevetenskap.
Full fart direkt. Puh. Det blir många PM och andra uppgifter. Känns mastigt, dessutom med många nya uttryck som är typiska för denna genre att lära sig.
image243
Hittade dikten i boken "Den religiösa människan" (av bl.a. den utmärkte Owe Wikström) i ämnet Religionspsykologi som jag inte visste vad den kom ifrån.

Ingen människa är en ö. Alla är en del av någonting och varje gång en ny människa föds blir jag starkare för jag är en del av mänskligheten... varje människas död förminskar mig, ty jag är innesluten i mänskligheten; och sänd för den skull aldrig bud och fråga för vem klockan klämtar; den klämtar för dig."

Denna är skriven av
John Donne. Så nu vet ni det.

Sammanfattar att vi alla är en del också av vår iaktagbara värld, kontext, dvs. vårt smahälle som det är nu med dess spelregler och intryck samt avtryck. Men det finns en transcedent verklighet. "Såsom i en spegel" för att citera Bibeln, där Ingmar Bergman hittade idén för sin film med samma namn om det dunkla.

Vill skriva en uppsats om "Druvjuice i nattvarden - för eller emot". Skall imorgon leta material och det måste vara vetenskapligt. Tänk vad underbart att möta människor så småningom, men det känns väldigt långt tills utbildningen är klar. Långt....

Vilken sorts kristen är jag....

Så har jag parkerat mig i min säng inför hösten....
Har under dessa 3,5 års studier kommit fram till att jag klarar att läsa längst tid, när jag befinner mig här.

Nedanför mig just nu har jag 14 böcker (puh....), som skall gås igenom, bl.a. för att hitta vad jag skall forska om i min 3:e uppsats, detta i
systematisk teologi.

image240
"Systematisk teologi som forskarämne finns i Sverige f n bara vid Lunds universitet. Ämnet syftar till att utforska den kristna traditionens teologiska utveckling och nutida betydelse för tre offentligheter: (1) den akademiska diskursen, (2) de kristna kyrkorna och samfunden och (3) det postmoderna samhället. Deskriptiva och normativa reflexionsmetoder utvecklas och används inom systematisk teologi. Bidraget till den internationella teologin och den ömsesidigt kritiska dialogen med den pågående vetenskapsdiskussionen främjas genom en utpräglad interdisciplinär och internationell profilering inom ämnets forskarinriktningar".

Ovan beskrivet på Lunds universitets hemsida.
Blev du klokare, inte heller jag.... Har mycket svårt att hitta vad jag skall skriva om. Detta gör mig stressad.

Måste sänka mitt blodtryck inför operationen, därför har jag inspirerats av bl.a The Fredin Family och deras fantastiska dietomläggning (som jag först predikade om för dem för över 1 år sedan, fick nu tillbaks den, s.k. "mission in return", eller...), vilket inneburit att de ser så hälsosamma ut.

Man skall ju leva som man lär och vittnar man om befrielse så är det bra att man inte ser ut som man dör. "Våran prost ser ut som en ost", lyder det gamla begreppet, som dessvärre gäller för många än, men med ny kunskap vet man vad som gör oss benägna att missbruka mat och bli tjocka. Sluta således att rättfärigda dig själv. Våga säga sanningen om dig själv högt, även för andra, för att bli fri. Dölj det inte. Bränn allla broar. Låt andra hjälpa dig, säg åt dem att de inte skall vara dina möjliggörare!

Har slutat med socker. Så denna vecka har jag promenerat och ätit bara nyttigt och vettigt, blivit socker avgiftad genom att inte äta "skitprodukter", fast det tar ett tag att bli av med suget..... Har till min förvåning gått ner 3 kg!!!!!!!!! Och det är inga stora uppoffringar jag gjort.....

Pluggade igår i en caféteria på Älvkarleby Ridklubb, då jag var chaufför åt Familjen, dvs. dottern och hennes kompis med deras hästar. En annorlunda verklighet med ridmänniskor som jag inte är van vid. Många duktiga tjejer som är vana att ta hand om sina hästar. En bra metod att lära sig ta ansvar för andra.

image241
Hittade nedan en länk som man kan pröva vilken typ av kristen inrikting man själv har. De slutsatser som drogs av dessa besvarade frågor, stämmer till viss del överens, men jag anser att den gamla traditionen har mycket att lära ut, men den kanske bör fundera på hur den skall lära ut är en annan sida av myntet. En attraktiv förpackning spelar roll, detta vet alla i det sekulariserade samhället, fast kyrkan får jag intryck av att vissa inte vågar fundera eller diskutera detta. De gamla fotspåren är upptrampade....

"Varför går inte folk i kyrkan?": "De har varit där!".
En sanning som ibland stämmer överens med verkligheten.Man kan inte förändra det man inte erkänner.

Våga nytt, med utgångspunkt från det centrala och med det gamla som är bra. Gud vill att vi skall växa. Våga kliv ur din båt, såsom Petrus, men även om du sjunker lite, så blir du buren.

Prova själv för att se vem du är här!

Om mig nedan enl. frågorna!
What's your theological worldview?
You scored as a Emergent/Postmodern
You are Emergent/Postmodern in your theology. You feel alienated from older forms of church, you don't think they connect to modern culture very well. No one knows the whole truth about God, and we have much to learn from each other, and so learning takes place in dialogue. Evangelism should take place in relationships rather than through crusades and altar-calls. People are interested in spirituality and want to ask questions, so the church should help them to do this.

Emergent/Postmodern

 
82%

Evangelical Holiness/Wesleyan

 
79%

Neo orthodox

 
75%

Reformed Evangelical

 
64%

Modern Liberal

 
57%

Classical Liberal

 
54%

Roman Catholic

 
50%

Charismatic/Pentecostal

 
46%

Fundamentalist

 
36%