Ärkebiskopen var trevlig!

Ärkebiskopen var trevlig! 

Anders Weijryd

Foto: Jim Elfström/IKON

Självklart. Hade inte väntat mig något annat, men det är viktigt att berömma, det görs för sällan. Eller vad tycker du? När berömde du någon senast?

Var på träff med stiftsgruppen igår kväll. Därutav mitt uttalande enl. ovan. Det är alltid spännande att se hur människor i olika åldrar reagerar i möten med offentliga personer.  Har ju haft förmånen att studera detta sedan barnsben på nära håll. Förr var många nästan rädda när de träffade folk med makt eller som var kända, men auktoritärs synsätt har förändrats.  Man måste idag förtjäna respekt, inte ärva eller få den via en titel, som ärkebiskopen också påtalade. Bra sagt.

Makt kan fortfarande skrämma en del, detta måste de som har den inse. Att skaffa sig ”motmänniskor” har i alla tider varit viktigt, så egot inte stiger åt huvudet. Caesar hade ju en som viskade att han inte var odödlig.

Präster skall inte sitta på en piedestal, tvärtom, bli tjänande som Jesus när han smorde sina lärjungars fötter. Men detta innebär inte att man skall krypa, ibland måste de som har makt våga använda den, förhoppningsvis till det goda.  Man skall ju vara kvar i sin kallelse, som Luther påpekade, dvs. vara kristen i samhället, i sitt jobb och på sin fritid. Fullgör det goda på alla möjliga och omöjliga tider, ibland verbalt och ibland i det tysta med handlingar. Eller kanske bara skriva om det goda….


När berömde du någon sist?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback