Förebilder idag?

Trött på att skriva och tala om alko-hålet.

Brinner för många andra frågor också. Som prästkandidat skall man läsa Bibeln, den är ju handboken för Livet. I Svenska Kyrkans gudstjänster ingår varje vecka tre texter, därför tänkte jag idag skriva om den kommande söndagens skrifter.

Den text jag valde är ur Romarbrevet, kap. 13, vers 11-14:


Tiden lider

11Ni vet ju ändå vad tiden lider: det är dags för er att vakna. Ty nu är vår räddning

närmare än när vi kom till tro. 12Natten går mot sitt slut och dagen är nära.

Låt oss då lägga av oss mörkrets gärningar och ta på oss ljusets rustning. 13Låt

oss leva värdigt, som det hör dagen till, inte med festande och drickande, inte

med otukt och orgier, inte med strider och avund. 14Nej, ikläd er herren Jesus

Kristus, och ha inte så mycket omsorg om det jordiska att begären väcks.


Tänk så det kan bli. Misstror slumpen.

Återigen nämns faran med "flyktsoda", dvs. alkoholdrickande. Behöver väl inte utlägga texten om faran med detta nervgift, som förlamar vårt samhälle i en sådan enorm omfattning. Drycken omges också av förföriska bilder även i vår tid. Ett exempel är fredagarna på Nyhetsmorgon på TV 4 med Bengt Frithiofsson & co, och deras vintips. OK - vin kan vara gott och t.o.m. en bra dryck som kan öppna upp slutna människor, men gränsen att stoppa intaget är svår att avgöra för alltför många, där dopaminet i deras hjärnor ropar "mera", då det borde vara stopp.

Även strider och avundsjuka varnas det i texten för. När jag var liten hade man idoler. Jag hade som barn exempelvis; fotbollsmålvaken Ronnie Hellström, ishockeyspelaren Uffe Sterner och gamle kungen som förebilder.

Vilka idoler har man idag? Vilka håller idag för en granskning? Det finns säkert en hel del, MEN det behövs flera som vill och vågar vara goda förebilder för dagens ungdomar, där de visar att de bryr sig om andra och där good sportmanship är ledord.

Många idag kan säga att Jesus är en bra förebild. Men man kan inte stoppa där. Han är mer än så om man lyssnar till honom och hans egna utsagor om sig själv. Han är Gud inkarnerad. Idag har jag mött devisen, WWJD, dvs. what would Jesus do. Ett bra rättesnöre.

Men för att veta vad Jesus skulle göra i olika situationer och hur du själv skall agera, behövs att man läser Bibeln. Den berikar.

"Jag är världens ljus", säger Jesus Krisus. Det behövs mer kärlek, inte mer mörker i vår värld.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback