Kan man avfärda 2 miljarder kristna, utan att först ta reda på vem Jesus är?

Ärligt talat vem var Jesus? Människa eller Gud, eller bägge....Många idag reflekterar inte över Jesus.

Måhända kan man tala om honom som en god människa, men inget mer. Att han skulle vara Gud eller över hans egna uttalanden om sig själv, funderar gemene man nog inte över så ofta, kanske beroende på att man inte tagit sig tid över att ta reda på mer om vem han är. Eller att vi kristna inte vågat utmana eller informera.


För mig är det märkligt idag.

Är Jesus den han utger sig för att vara, så är det verkligen BIG NEWS!!!
Om Gud har kommit till oss och vill oss något så är detta det viktigaste som hänt dig och mig. Jesus utlovar evigt liv bl.a. Är inte det något att ta fasta på? Vad har du att förlora och vad har du att vinna om du tar ställning i frågan om honom, dvs. tro eller inte tro på honom?Hur talar Jesus om sig själv?


Jesus visar i evangelierna (fyra olika) på sin roll och beskriver sig själv i olika termer som inte är ordinära för en vanlig förnuftig människa och av dessa uttalanden får vi dra våra slutsatser att antingen ljuger han, är förvirrad eller så stämmer hans utsagor.


C.S. Lewis (som skrev om "Narnia" och som gick från att vara ateist till att bli kristen på äldre dar) säger att vi måste ta ställning, då Jesus inte kan vara en moral och vishetslärare, som många idag högst kan sträcka sig till, om han ljuger om sig själv, eller hur....


Det finns ju mycket som talar för Jesus, genom att se på hans handlingar. Han var osjälvisk vilket lärjungarna kunde intyga, de under han utförde, hans sätt att möta människor, till och med fienderna kunde inte hitta fel. Att allt sedan är nedtecknat av fyra olika personer i de fyra evangelierna förstärker antagandet att detta är Guds Son. Även historiska källor har omvittnat att han funnits, vilket de flesta vetenskapsmän idag kan hålla med om, att han var en historisk person (det finns väldigt många källor, som är oberoende av varandra som vittnar om honom).


Du kommer när du läser Bibeln, komma till en punkt där man är tvungen att ta ställning. Antingen är han en galning eller så är han Guds Son.


Hur hänger det ihop om han är både sann människa och sann Gud?


Jesus, människan, är Guds Son och Guds Son är människa, liksom liknelsen för att förstå detta bättre,  är relationen mellan kropp och själ hos människan, där själen ger liv åt kroppen men mottar inte å sin sida kroppens egenskaper eller hur ett glödgat järns förening med elden, där järnet får del av eldens egenskaper att lysa och värma men förvandlas inte till eld, liksom elden inte förvandlas till järn.Är inte du nyfiken på vem han är?


Eller har du råd att inte ta ställning, så vad har du att förlora eller vinna? Har över 2 miljarder kristna fel, kan du avfärda dem utan att veta vad deras tro innebör och är det inte dags att ta reda på vem Jesus är, om det är så att han är den han är och vill just Dig något.


Kommentarer
Postat av: Angela

Oh vad underbart att äntligen finna en religös blogg med tankar och funderingar kring tron.

Läste att du var präst också, kan det bli bättre? :-) hehe!Jag är en 18 årig tjej som har ett syrianskt påbrå, är kristen ortodox och medlem i kyrkans religions utskott. Helgen tillbringade jag i södertälje med kristna från både sverige och andra länder där vi fick lyssna på många många föreläsningar om den kristna tron, framförallt ordotoxa-kristna tron!Vad är du själv? Katolik? Protestant? :)Du tar upp något väldigt viktigt här. Vem var Jesus? Det är inte många som vågar gå så djupt i den frågan då vissa anser att det är ett känsligt ämne.För mig är Jesus guds son, Guds avbild som sändes ner till oss människor för att lära oss om tron. Fadern, sonen och den heliga anden är tillsammans EN. Dom har olika roller men fortfarande samma väsen. Det är svårt att förklara det där men jag tror nog du förstår hur jag menar :)

Må Gud stärka dig och välsigna dig.

2008-11-06 @ 00:12:41
Postat av: Mikael

Hej Angela!Tack för Dina fina rader.Din definition av den treenige Guden är den man brukar visa på, tre personer och ett väsen.Jesus är stjärnan och kärnan i Bibeln som vi måste tala klarare om, liksom att uppmana att läsa Guds Ord oftare, dvs. Bibeln.Jag prästvigs i juni 2009, således är jag prästkandidat än så länge, detta för Uppsala Stift, dvs. för den lutherska kyrkan.Roligt och viktigt att du engagerar dig i din kyrka. Sprid frimodigt Budskapet om Jesus. Många behöver nås av försoning och riktig glädje.Guds Frid.

Mikael.

2008-11-06 @ 08:23:48
Postat av: Angela

Tack för ditt svar :-)

Må Gud vara med dig och stärka din tro!

2008-11-06 @ 11:25:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback