De glömda barnen i Hedemora....

Föreläste igår kväll i Vasakyrkan i Hedemora.
Läs artikel från deras lokaltidning här om min föreläsning....


Pappa och jag ca år 1964.

Det var fullsatt i lokalen då Greger Walve från organisationen Hela Människan och jag talade om "de glömda barnen".

Många är berörda,
fler än du i din vildaste fantasi kan tro. Alla har vi i vår närhet glömda barn, antingen är de just nu barn eller så är de vuxna glömda barn. Du kanske är ett. Har du funderat över det?

Det är dags att gripa in!
Alla har vi ansvar. Problemet är att veta hur man skall göra och att få modet? Skulle du våga gripa in i en familj där du anar att barnen lider?


Olika roller får barnen sig pålagda i barndomen och som förföljer dem resten av livet.

Hjälten
- som fixar allt och blir en förälder åt föräldern.
Rebellen - den utagerande, den besvärlige.
Tapetblomman - som inte syns och gör något väsen av sig.
Clownen - den som tar plats och försöker släta över alla besvärliga situationer med ett skratt.

Funderar ibland när jag möter vuxna hur de blivit som de nu är. Ser ofta att de har pålagt sig roller som de inkorporetat i sina beteenden enligt ovan. Clownen? Rebellen, den duktige etc.

Vi måste skapa mötesplatser där man får vara människa, där vågar blotta sig och där man kan få stöttning.
I Hedemora kommer en kurs i att "vara vettig vuxen" att starta upp.
GÅ PÅ DEN, ANMÄL DIG SJÄLV, DITT FÖRETAG, DIN ORGANISATION. VÅGA GöRA SKILLNAD - MÅNGA BARN BEHÖVDER BLI SEDDA - DU HAR ÖGON - VÅGA VARA VETTIG VUXEN. Snälla.....

Vem är du?
20 % av barnen är glömda barnen och 20% av de vuxna är glömda barn,
sålunda finns det ca. 2,5 MILJONER GLÖMDA BARN I SVERIGE. OFATTBART!!!!!!

Problemet behöver inte enbart vara alkohol, det kan vara ex. arbetsmissbruk, psykisk natur eller annat som tar överhanden så att barnen inte blir sedda i dessa familjer som blir dysfunktionella.Vad är ett glömt barn?

"De glömda barnen" är ett begrepp som kommer från Margret Cork (1994) som gjorde en studie av barn till alkoholmissbrukare som publicerades på 1970-talet. Hon menade att barnen var glömda av föräldrarna, omgivningen, missbrukarvården och forskningen. Föräldrarna hade fullt upp med alkoholen. Omgivningen visste inte mycket om situationen, då alkoholmissbruk hör samman med skam och att hela familjen försöker dölja och förneka alkoholberoendet. Idag finns ett ungefärligt genomsnitt på 5-6 (Mikael Bedrup har här uppdaterat siffran enl, senaste forskningsrönen) barn till alkoholmissbrukare i varje klass. Därför anser jag att det är ett skolproblem och något jag bör känna till som lärare. Studier visar på att personal som har kunskaper om alkoholmissbruk och hur det påverkar barnen har lättare för att identifiera barnen. Det är först då man aktivt kan hjälpa dem. Studier har också visat på att hjälp utifrån är mycket värdefullt. Hemma lär sig barnen till alkoholmissbrukare att inte visa känslor, inte ha tillit och att inte prata. Läs mer här från uppsatsen av Susanne Alm....Kommentarer
Postat av: Gun-Britt Johansson

Fantastiskt bra skrivet. Jag har också efterlyst fler sådana samtalsgrupper. Är kristen och i församlingarna skulle vi behöva mycket mera av inre samtal, inre bikt och bön. Inom AA är ärligheten i det närmaste total och människor kommer nära varann där. Önskar bara att alla blev kristna.

Postat av: Mikael Bedrup

Ja, 12-stegs rörelsen är ett föredöme, men man måste inse att där har man ofta fått så stora konskevenser att man tvingas leva ärligt totalt, så är det inte hos alla "normalstörda", därav finns inte behovet lika stort för dem (tror de ofta). Men visst, mer bikt, mer samtal och bön är alltid viktigt.Lycka till i din kamp och resa.

2008-09-20 @ 11:09:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback