Bedrup som varumärke fortfarande starkt...

Bedrup som efternamn och varumärke är starkt ännu.


Min far tog sig efternamnet Bedrup under 1960-talet. Förmodligen för att "stikca ut" lite. Att han sedan blev så känd var ju bl.a. TVs enorma genomslagskrafts förtjänst.

Han försökte hela tiden göra bra jobb, även om han såsom vi alla misslyckades även han också ibland.

Pappa var aldrig feg, han vågade stå för sina åsikter professionellt, Han ville förändra och hans hjärta gjorde bl.a. att han under nästan 40 år turnerade runt med TV-laget i fotboll, som han höll i. Sveriges största ambulerande lekstuga, sade han från kommentatorsbänken ofta. Alla kändisar som räknades var med. Här fick jag träffa dem alla en hel del gånger. Idrottskillar, tv-kändisar osv.

Det var ett gigantjobb att hålla i trådarna. Åtskilliga telefonsamtal ringdes hemma i mitt barndomshem för att få ihop bra namn. Som spelare fick de mycket kul ihop och man fick som jag minns det inget arvode, utom rese ersättning för de som inte åkte med den gemensamma bussen till någon av landets arenor utanför storstadsregionerna.

Målet var att dra ihop pengar till välgörenhet. Det vart långt över hundra miljoner som landets idrottsklubbar fick och som de fördelade.

Alla var nöjda utom Bert Karlsson, som petades, efter påtryckningar av en del kändisar som var med och som inte villa ha med honom att göra då han vid den tiden distribuerade Ultima Thules skivor. Bert vart sur och har försökt smutskasta min pappa i sin biografi. Förstår att han tyckte det vart trist att inte få vara med denna mötesplats av glädje. Och vilket nätverk sedan...

Så till det primära.
Vårt efternamn som jag och min dotter för vidare är vi rädda om och skall till förvalta samt lägga till våra gåvor. Inte leva genom någon annans förtjänster. Nu är det vår tur att träda fram på ett bra sätt.Pappa och jag ca år 1964.

Har själv genom åren jobbat hårt för att efternamnet skall hålla god renommé. Många säger mycket bra saker om min pappa och minns honom positivt när hans namn kommer upp. Det är kul. Sedan kanske han inte var världens bästa pappa. Han var ofta borta när jag var liten, hade svårt att vara närvarande och var alltid på gång med nytt projekt. Rastlös, kan ordet vara. Hans alkoholism i min tidiga barndom var inget bra för någon av oss kring honom. Men han försökte gottgöra på äldre dar.Igår var en artikel om vårt namn bla.. Se nedan om tillkomsten av vårt efternamn.


Traditionen med efternamn har funnits sedan 1400-talet i Sverige.


Forskare tror att invandrade släkter tog med sig traditionen eftersom bruket av efternamn är äldre i övriga Europa. Efternamn var inte vanligt bland folk som tillhörde allmogen.


Adelsmännen

Började så småningom att använda släktvapnets symbol som efternamn. Inom adeln var det även vanligt att bilda efternamn efter en plats. Därför är "af" och "von" vanliga som delar i ett adligt efternamn.

Exempel på adelsnamn: Löwengrip, von Essen och Rosenstierna.


Prästerna

Antog ofta latinska namn med ändelsen "ius" och "us". Gärna kopplat till orten man bodde på.

Exempel på prästnamn: Svedelius, Moraeus och Ulvaeus.


Soldaterna

Tilldelades vanligen namn från tre kategorier. Ett namn som antingen passade soldatens egenskaper, ett militärt substantiv eller ett namn taget ur naturen.

Exempel på soldatnamn: Frisk, Hjelm och Lind.


Patronymikon

När resten av befolkningen också ville ha ett efternamn blev patronymikonet vanligt. Det innebar att man ärvde faderns förnamn. Exempelvis hette Anders Nilssons far Nils, och Anders barn fick namnet Andersson. Patronymikonet användes fram till början av 1900-talet då en förordning reglerade hur efternamn skulle användas. Efter det fick även Nilssons barn heta Nilsson. Även allmogen valde ofta namn från naturen.


ABC

När den folkkära journalisten och programledaren Bengt Bedrup började på Svenska Dagbladet på 60-talet hette han Nilsson. Han mötte där kollegan Karl Anders Adrup. Nilsson tyckte att namnet var lustigt och skojade tillsammans med kollegan Lennart Carlsson om Adrups ovanliga efternamn. Men med tiden fäste sig Nilsson och Carlsson alltmer vid efternamnet. Därför byttes till slut Nilsson mot Bedrup. Och Carlsson mot Cedrup.

Adrup, Bedrup och Cedrup alltså. På samma tidning.

Källa: Borås tidning.
Läs hela artikeln här....


Kommentarer
Postat av: Charisma

Du är viktig!

Postat av: Mikael Bedrup

Tack. Du med.

2008-09-20 @ 11:10:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback