Har Gud all makt?

Om Nu Gud har all makt, vad innebär det? Egentligen?

 

 

Är Gud allsmäktig?

  • Detta beror på vad vi menar med allsmäktig, den är inte en fråga som t.ex. kan Gud skapa en sten som är så tung att hon inte kan lyfta den själv, detta är motsägelsefullt, den viktiga frågan är hur Guds allmakt går ihop med Guds kärlek
  • Guds har visserligen all makt, men har bestämt att inte använda den för att underminera människans frihet. Gud kan visserligen vara människans motståndare, men Gud avstår från att vara en despot eller tyrann
  • Gud avstår från att besegra det onda med rå styrka och underminera människans frihet, för att välja kärlekens väg. Gud vakar inte över sitt eget utan begränsar sig själv genom att svara på det skapades uppror med kärlek. Samtidigt låter sig inte Gud besegras, inte ens på korset, utan accepterar korset som ett kärleksoffer och segrar därigenom över det onda

  

Källa: Sigurdson, Ola m.fl, Ljus av ljus, Verbum, Sollentuna 2003


Kommentarer
Postat av: Lindahl

Beviset för att ingen av de Gudar människan uppfunnit egentligen existerar, är att då skulle det omöjligt kunna finnas olika Gudar i olika världsdelar. Ser framför mig ett toppmöte där Jesus, Buddha och Allah suttit och ska dela upp världen...
-Du får Europa så tar jag Asien.
-Varför ska du ha Asien? Det är ju mycket mer folk.
-Ja men okej, ta mellanöstern också då.

Dessutom har alla religioner kommit väldigt lägligt, vid ett tillfälle då befolkningen börjat tappa respekten för sina makthavare. Det har då dykt upp en allsmäktig makthavare som aldrig kan ifrågasättas eftersom ingen har sett den. Genom att sprida budskapet om att man kunde straffas i nästa liv tog man bort möjligheten för folk att rycka på axlarna. Innovativt men fortfarande fiktivt.

För bara 600 år sedan blev man avrättad om man påstod att Jorden var rund, vilket var ett uppenbart försök att upprätthålla denna fasad.

Helt klart är att det finns saker som är större än människan - men exakt vad, det vet ingen. Däremot hjälper religion oss, om man sållar bort dess ytterligheter, att skapa ett samhälle med goda värderingar i uppfostran och medmänsklighet. Den leder också till gemenskap bland människor som är vilsna, utsatta eller har problem med att få sina reflektioner om livet att gå ihop. Därmed är inget av det förgäves.

Att det går så utför som det gör med människan idag, är en effekt av att antalet religiösa människor minskat. Så fortsätt gärna tro!

Mycket svårt att tro att en explosion i rymden skulle ha skapat den genetik och evolution som t.ex. gav nästa generation giraffer längre hals när de inte nådde upp att äta på de höga träden.

Postat av: Mikael Bedrup

Ja, tron kan och skall man underbygga på så mycket fakta man kan, därav har jag själv nu studerat teologi i tre år på heltid. Och marken blir bara fastare. Tänk om inte min gamla bekant Göran Kropp inte trodde det var möjligt att cykla till Mount Everest samt klättra upp på toppen utan syrgas och cykla hem. Tron kan försätta berg. Har jag märkt.

2006-10-28 @ 11:13:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback