Är du ansvarig för dråp - indirekt eller direkt...

Alkoholpåverkade dödar, medans polisen jagar fortkörare...


40 procent av alla dödsolyckor är föraren berusad.
Ja, nästan var annan allvarlig trafikolycka beror på alkoholen (och inte på hastigheten, som man kan få för sig när man ser alla nya kameraskåp som ska öka trafiksäkerheten genom att minska hastigheten, hmm). (Ovan skrev Aftonbladet igår!)

För fyra år sedan beräknades 16.000 köra på fyllan varje dag, idag är det 20.000 i Sverige varje dag. Man räknar också att 10.000-tals kör drogpåverkade (dvs. med droger) bara i Stockholm varje dag.

Vad gör du för att stoppa detta? Jag skriver bl.a. här och talar om detta varje dag. Vi alla kan, skall och måste ta tag i alkoholfrågan.

Dessvärre finns det för få kyrkor i Svenska Kyrkan som erbjuder druvjuice i sin nattvard, vilket är och bör vara en oerhört viktig diakonal signal för att inkludera missbrukare.

Vi måste börja omdefiniera vad som är en missbrukare. Det är en som får negativa konsekvenser av sitt missbruk, framförallt är det ett missbruk redan när de i dennes omgivning mår dåligt, dvs. innan missbrukaren själv inser det.

Många vet eller indirekt tillåter människor i sin närhet köra på fyllan, i vilket jag själv ingripit i.
Då möttes jag av åsikten; det brukar gå bra, för det har det gjort så länge jag minns?..
Om denne kör ihjäl någon bör dessa medberoende också fällas för dråp?.

Säg det. Det hjälper!


Viktig osynlig del i ett prästuppdrag.....

Så börjar det gå mot slutet av min sista praktik gällande min prästutbildning. Denna gång i Gottsunda församling, som omfattar Gottsunda, Sunnersta och Ulleråker områdena. De skiljer sig markant från varandra. I Sunnersta finns fina dyra villor med en rel. homogen grupp samt nybyggt i Ulleråker, medans det i Gottsunda finns över 80 nationer boende.

image77
Sjukhuskyrkan, Ulleråker

Har under denna period fått gå med handledare på bl.a.Ulleråker, där sjukhuskyrkan betjänar hospice, långvård samt psykvård. Alla innebär svåra möten i livets utkanter.

Att invänta döden och summera sitt liv i sin backspegel
och verkligen förstå att det är dags att gå vidare, är inte lätt, men kan vara befriande, har jag fått inse. Man kan tala om döden, ofta rakt på sak, med de som befinner i slutskedet av sina liv. Kan vara skönt att tala med en präst, någon som lyssnar och som behåller orden hos sig och som vågar ta upp allt, om man vill det. Även det som var och är svårt, och det som vart fel. Här fanns märkligt och underbart nog också glädje, även när man ville gå vidare. Detta var en fin upplevelse.

Inom den slutna psykvården dit man kan bli dömd och att få besöka denna värld gav nya insikter. Det är människor det handlar om, som behöver hjälp, som är sjuka och inte klarar sig själva, men som många gånger ser friska ut på utsidan. Att måste få brottas med sitt inre, detta gåendes i en korridor, år ut och in, är svårt att se. Det handlar ju om människor. Som du och jag, men där det plötsligt brustit en dag. Glöm inte det.
Tror att möten här som präst kan vara livs viktigt för både prästen och den intagne, även fast det kan bli lite förvirrat.

Är det inte här Jesus skulle gå
, tänker jag mig. Det är här, dit få vill gå, dit få vill vara, som en präst gör nytta. Också.

Många ser inte allt en prästs arbete, undrar om de som går ur Svenska Kyrkan verkligen har insett detta....

Tänker på alla de jag mött denna praktik. De som jobbar i dessa miljöer. Vilka underbara männsikor, som dag efter dag, år efter år jobbar på och möter svåra situationer i livets utkanter med dess bräcklighet. De är gudomliga. Och samhället belönar dem inte och värdesätter dem inte, förrän de själva hamnar här. De är änglar, tror jag.

Försök vara en ängel för någon du med. Våga gör skillnad på det sättet du kan idag. Skriv eller säg något som påverkar någon annan eller gör något. Använd livet för det Goda.

En alkis till som vågar berätta vem han är.....

Jag säger det varje dag. Varje dag. Vi är fler. Många fler än du i din absolut vildaste fantasi kan tänka. Tyvärr....

Vem är du? Hur fyller du ditt inre hål? Får du lida? Får någon annan lida för detta? Tänk efter. Ärligt!
image76


I
dagens tidning skriver poeten Marcus Birro träffsäkert om sin alkoholism. Han har också kommit ut från helvetet för att leva en dag i taget. Läs hela enl. ovan länk. Gör det. Känner du eller någon i din närhet igen sig????? Låt den du misstänker har problem läsa den och hör sedan om den känner igen sig. Ärligt!

"Jag tar en dag i taget. Men jag vet varifrån jag kommer. Jag vet att ett glas är för mycket och tusen för lite. Den sluddriga blicken under smutsiga hårtestar från nerpissade gubben på bänken, är också min blick. Jag hann undan i tid. Det är enda skillnaden".

Vågar du berätta om din brustenhet? Kommentera här!!!!


Skål!

Mikael Bedrup predikar...

Jag skall predika i Gottsunda kyrka denna kommande vecka, dels på torsdag 28/6, kl. 1830 samt på söndag 1 juli, kl. 1100. Kom gärna dit och hälsa på mig.

image75

En hel del dog igår. Sprit var inblandat i många olyckstillfällen och bråk. Den yngsta som togs om hand som var redlös var 15 år i Uppsala. Fick självklart frågan under denna dag om att få hjälpa till med en som inte erkände sitt missbruk. Vi ALLA måste våga se detta gigant-problem.

Hur är du själv en förebild för barnen i denna fråga?

Låt oss bygga ett nätverk som föredömen och visa på det goda exemplet. Barn gör ju inte som vi säger, utan som vi gör.

Kommentera gärna.

Midsommaren är så olika............

Midsommarstång, klarblå himmel, sol som skänker värme på människor som dansar, umgås i glada vänners lag...

image73

Är det inte så idelabilden ser ut. Tack och lov får en hel del uppleva det så här glädjerikt idag. Och det behöver vi alla egentligen.

Så finns det andra verkligheter. Har träffat dem på långvården, hospice, de som är dömda och sitter inom den slutna psykvården under min praktiktid. För dem är det också midsommar. För de gamla som sitter ensamma hemma, där telefonen slutat ringa sedan länge.

Och så finns det de som spårar ut, som idag kommer att dricka för mycket, där anhöriga också kommer att fara illa, må dåligt och bli illa behandlade. Sprit skit.Om alla älskade sig själva och andra, är jag övertygad om att alkoholkonsumtionen skulle minska. Där osäkerheten finns, så kan man alltid skylla på att man skall dricka, så ens hämningar försvinner. Men dricker man lite mer, så försvinner också förståndet, men det märker man inte. Bara de omkringen, framförallt barnen..... Jag vet vad jag talar om.

Själv firar jag min 4:e midsommar utan alkohol. Gud är god.
Idag kan jag göra skillnad för andra, framförallt när jag är nykter. Förra midsommar hamnade jag i ett långt samtal där en ville ha råd hur dennes partner skulle bli nykter. Det finns alldeles för många möjliggörare/medberoende, som gör det möjligt för människor att fortsätta sina dåliga vanor och missbruk. Våga hjälp din nästa. Alla förtjänar det.

"Kom till mig ni som är tyngda av bördor", säger Jesus. Det fungerar vet jag.

Skål!

Spridda tankar under en praktik....

Så har jag passerat halva tiden under min juni praktik, den sista under min prästutbildning.
Mycket spännande och varierande. Får möjlighet att besöka långvård/hospice, psykvården (den öppna och den slutna), vanligt församlingsarbete med allt från andakts stunder för äldre (i kyrkans lokaler samt hemmagrupper) till ordinära gudstjänster bl.a.

Jag tycker mycket om variationen som kännetecknar en prästs vardag.

image72
Prästen Ashley från "Hem till gården", mitt favorit tv-program.
Bilden har inget att göra med texten, förutom att jag älskar denna tv-serie. Jag är nog sjuk.....


Predikade i söndags i Sunnersta kyrka.
Detta över den viktiga texten för vår tid: "Följ med och se..." och att vi alla både bör och faktiskt som troende skall, ta vår dopbefallning på allvar: "Gå ut och gör alla till lärjungar...". Detta för att förvandla vår till stora delar brustna värld.

Mor var där och lyssnad på mig för första gången och blev berörd. En underbar kykra och församling. Min ena syster som skjutsade min mor till Uppsala var kvar i bilen. Slås alltid över vilket farligt budskap vi kristna har för många..... Jesus säger: "Jag har inte kommit till de friska, utan till de sjuka..."....

Igår bara var jag, skrev först på min andakt för onsdagen samt "minglade" på Johannelund och talade med lärare som ännu inte gått på semester och kollade i biblioteket under kategorin "systematisk teologi" för att få idéer för min c-uppsats. Måste komma igång med den under sommaren.

Snart är det semester under juli med hojturer bl.a.....

Sammanfattningsvis så älskar jag denna praktik och mitt kall känns helt rätt, trots att jag ser en hel del brister i en församlings arbete. Men ingen är fullkomlig.
Församlingsinstruktionerna (församlingens handlingsplan med visioner) är spännande, kan vara klara, men man kan också där "gömma" sig bakom fyndiga ordvändningar för att dölja ineffektivt arbete. Å andra sidan skall svepande formuleringar täcka mycket, så man får säga som Tommy Nilsson sjunger: "Jag tror på människan..." (fast det är Gud som styr).

Mycket annorlunda prästvigningsfest, förstås.......

Allt var inte bättre förr.....

Min vän Niklas Amran prästvigdes igår i Storkyrkan i Stockholm i en nästan fullsatt kyrka. En rit de passage som verkligen berör, framförallt de som avger sina löften - för hela livet. Som skall bära genom vått och torrt, även när tvivlet ansätter.

image71

På kvällen bjöd han in sina vänner och bekanta till Wallmans Salonger, vi blev ca. 400.....

Vilken show han hade kokat ihop, kommer inte ihåg allt, men det var mycket annorlunda, så även ansamlingen av människor, gays, affärsmän och kvinnor, partysugna, präster, diakoner, teologistuderande, alla ståendes och minglandes, fast hela tiden med fokus på scen, där upplevelserna avlöste varandra hela tiden från kl. 1915 till sen kväll/natt. En lika salig och brokig samling som Jesus samlade kring sig.

Sexiga Wallmans underhållare, stand-up, sångare, Linda Bengtzing, Niklas själv sjungande bl.a. den nya psalmen "Stad i ljus", talare: undertecknad, prästerna Carl-Erik Sahlberg, Ulrika Stigberg bl.a. underhöll på olika nivåer och områden.

Sällan har en samling varit mer mångskiftande, öldrickandes som mött det Goda Budskapet, där dramatenskådisen Tomas Pontén läste ur evangelierna om att "bära varandras bördor" och Niklas avslutade innan discot drog igång, med en minipredikan. En publik som jag tror inte ses i kyrkan alltför ofta, men i denna märkliga himmelska soppa kokad av Niklas, berörde på något märkligt sätt. Men det var nog många kyrkvana som satte i halsen... Fast kyrkan behöver ibland nya intryck och uttryck, tyckte åtmisntoen de som var där.... Då skulle man kunna nå fler, vilket detta var ett bevis på.

Önskar Dig Niklas Guds Frid och Kraft så att han i framtiden på bl.a. Viking Line kan göra skillnad och göra fler till Jesu lärjungar, så världen blir en bättre plats. Himmelriket är nära.......

Folkfest - festligt, folkligt och fullsatt på gigant mc-träff i Norrtälje....

I lördags var det den årliga mc-träffen, Custom bike show anordnad av Twin Club MC i Norrtälje.
JAG VAR FÖRST BETALANDE IN..... Stort på något konstigt sätt.


Åkte hemifrån kl. 0720, sedan gick jag hela dagen där. Fotade, minglade, njöt av alla underbara hojar, bikers, allmänna besökare och spännande möten ända till kl. 1730.

Träffade otroligt många som jag kände. Kul. Många kristna hojåkare med kors symboler på sina ryggmärken, de tilltar i antal år från år....


Heavens Bikers MC hade ett mc-tält och gav bort biblar, sålde suppporter tröjor och märken och tog sig tid till att tala om sin tro med nyfikna. Kanon intiativ!!!

Träffade också vännerna från TYfri MC, tennistränarens Staffan, min son, min skolkompis med hennes kille bl.a...

Cruisade långsamt hem, åkte över Väddö, Älmsta. Roslagsnaturen och vägarna är underbara. Den här träffen och Mälaren Runt i augusti, är de stora höjdpunkterna på min mc-säsong.

Blev sjukt sugen på att köpa en chopper, se bild nedan. Men stelben, dvs. utan fjärding, framåtlutad i 40 mil, aj, aj... men cooooolt. Såldes av Mkher - 250.000:- totalt färdig och reggad. "Motorbikes is runnning......"

image69


Många blev nyfikna på credot på min väst, för vårt nätverk. Kul.

Kolla: www.nogg.se/jesusdispiple


Imorgon börjar min prästpraktik, den sista i Gottsunda församling. Förvänansfull, men när vädret är som det är idag, sol och kanon, så lockar inte bara Vägen (de första kristna kallades så) utan också vägarna på hojen...