Är 12-stegs rörelsen ett hot eller en möjlighet för kyrkan?

JAG TROR KYRKAN HAR MYCKET ATT LÄRA AV DEN VÄXANDE 12-STEGS RÖRELSEN! VAD TROR DU??????

 

Läs nedan som är förordet av 12-stegs manualen för de jag skämtsamt kallar normalstörda, de som kyrkan kallar syndare (= missa målet).

 

image55


Friheten att välja hur man ser på Gud upplevs ibland som skrämmande av institutionsinriktade kristna, men det är bara ett uttryck för den frihet som alla kristna stod inför i sin begynnelse.

 

Det slående med 12-stegspilgrimens resa genom programmet är att efter några månader eller år är den Gud som hamnar i blickpunkten så ofta den som uppenbaras i Jesus från Nasaret.

 

12-stegs programmen är till för dem som startar utan tro, med enbart smärta och vanmakt.

 

Den främsta skillnaden mellan de 12-stegen och de flesta andra kristna metoder ligger i hur man lär känna vad för slags Gud man har att göra med.


I kristendomen är testerna av tron oftast skriftliga och kognitiva (trosbekännelsen, bekännelseskrifter och Bibeln).


I de tolv stegen upptäcker man vem Gud är genom att ansluta sig till en grupp människor som har gjort en radikal överlåtelse av sitt liv till Gud. Efterhand som de tar stegen och lägger sitt liv i denne Guds hand (vad de än inledningsvis kallar honom), får de en egen erfarenhet av att Gud är kärleksfull, återlösande, stöttande, moralisk och konfronterande. Senare ser många av dem att det här i själva verket är samme Gud som de kristna tror på och många blir kristna.


Det intressanta är att de lär känna den levande Guden genom de troendes gemenskap, istället för genom Nya testamentet, precis som den kristna kyrkan gjorde under mer än trehundra år. För Nya testamentet hade i sin helhet inte satts samman och godtagits förrän 393 e. Kr.

 

Detta har gjort 12-stegs programmen till den förmodligen snabbast växande andliga rörelsen i USA.


Det som är anmärkningsvärt är bl.a. följande:

v Alla som deltar är anonyma

v Grupperna har inga utbildade ledare eller utsedda ledare

v Det förekommer inga ekonomiska löften, inga stora summor tas emot, grupperna äger inga fastigheter

v Det förekommer inga evangelisationskampanjer

v DET FINNS INGEN SOM VILL GÅ!

Ovan har stora likheter med urkyrkan och den kristna församlingen under den första tiden.

Medlemsantalet har kraftigt ökat, medans hos många kristna församlingar ha den minskat!

 

Jag tror att den här tillväxten sker pga. att de 12-stegen tillämpar trons principer på smärtan hos vår tids människor på ett sätt som leder dem som lider in i en nära och levande relation till Gud och gör dem fria att leva ett meningsfullt liv där de söker Guds vilja. För mig som har studerat Bibeln i många är råder det ingen tvekan om att den högre makten i de tolv stegen är samme Gud som uppenbaras i Jesu Kristi liv, död och upprättelse.

 

Källa: Miller, Keith, J, Steg in i livet - Tolvstegsprogrammet som modell för andligt växande, Örebro: Libris, 2004


Jag tycker det skulle vara oerhört intressant att höra din åsikt. Kommentera gärna!!!!!!!Kommentarer
Postat av: David

Hej Micke!

Jag tror att 12-stegsrörelsen har mycket att lära den "etablerade"kyrkan.

Just detta med att inse att man inte klarar sig själv, det är ju själva grunden för att kunna lära känna Kristus. Men vi måste även på något vis synas och finnas i samhället på ett sätt som kanske inte lika hotande "du behöver hjälp". Visst är det vad man behöver inse, men även dit är det en väg man måste gå, inte sant :)

Jag tror kyrkan skulle må gott om lite av det som finns inom 12-stegsrörelsen skulle sprida sig i kyrkans lemmar.

Allt gott!

Postat av: Mikael

Du skriver "du behöver hjälp"?

Vet inte riktigt vad du anspelar på. Ingen kommer till ett 12-stegs möte första gången för att någon säger "du behöver hjälp"? Men många kan nog ändå säga det till den som överkonsumerar något, men för den sakens skull går man inte till ett möte eller förändrar något. Man rättfärdigar sig själv, så långt det går, tills konsekvenserna blir för stora.

Det enda man kan säga är, precis som Jesus säger "Vill du bli frisk"? Det är den enda frågan som kan locka, precis som den kristna tron kan locka den som har ett "inre hål" (det vi kallar gudslöshet eller något liknande), med samma fråga.

Förstår du hur jag menar David?

2007-04-22 @ 21:51:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback