Spännande om kyrkan och äktenskapets historia!

Har hittat följande hos min skolkamrat Pers blogg, där han berättar bl.a. följande om äktenskapets historia. Intressant då det finns röster om samkönande äktenskap, både för och emot. Viktigt är ju att känna till bakgrunden, som alltid.

image53

Så här skriver Per bl.a. på sin blogg:


"Vad man ofta glömmer bort är att synen på äktenskapet har förändrats under historien.

Bibeln presenterar aldrig någon äktenskapsteologi som var erkänd i fornkyrkan.

Det var först på 1600-talet som äktenskapets ingående blev en kyrklig angelägenhet, och motiveringen var knappast skapelseteologisk. I dag hänvisar man ju ofta till att just skapelseordningen som grunden för att äktenskapet ska vara ett förbund mellan man och kvinna, men att vigseln blev en kyrklig angelägenhet berodde snarare på världsliga omständigheter.

Luther menade att äktenskapet var en civilrättslig institution som var till för samhällets fortbestånd. I ett samhälle där familjen var grunden inte bara för reproduktionen, sjukvården och åldringsvården utan även för produktionen och därmed beskattningen var det nödvändigt att värna familjen. Samhället hade rasat sönder annars. I kyrkoordningen

1571 stadgades att fästningen (avgivandet av löftena) skulle ske vid kyrkporten, och därefter gick man in i kyrkan för bön och välsignelse. Att prästen var med vid fästningen motiverades med att därmed garanterades att makarna frivilligt avgav sina löften.

Därefter gick utvecklingen mot att statskyrkan skaffade sig mer och mer kontroll över familjen, vilket kulminerade med 1811 års handbok där betoningen i vigselakten låg på att prästen stadfäste äktenskapet.

I handboken som kom 1942 fanns en tydlig vändning mot det allmänkyrkliga hållet och betoningen kom återigen att bli löftena samt bön och välsignelse. Att låta alla människor som lever i en trofast och kärleksfull relation omfattas av äktenskapet är nästa naturliga steg i en lång utveckling."


Trofasthet är grunden för kärlek.
Gud är trofast, låt oss bli lika honom, även i våra relationer.
Oavsett vilken storlek på urinröret på man har, eller om man "råkar" älska någon som har lika långt urinrör som en själv.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback