Odla gemenskapen...och dess svårighet...

Idag är det kap. 19 "Odla gemenskapen" (av 40) i boken"Leva med mål och mening" av Rick Warren. Warrens tipssida: Purpose driven life
(Ovan bok inspirerar mig för dagens blogg, läs den, då detta inte är taget ur boken, ibland bara vissa citat)

image186
Gemenskap kräver överlåtelse, för detta krävs både ditt engagemang och Guds kraft.

Många har inga eller dåliga "verktyg" för hur man skall både kunna, våga samt hur man åstadkommer relationer med verklig gemenskap.

Många är uppväxta i "trasiga" hem, har dåliga verktyg eller inga alls för detta bygge.

För att bygga en gemenskap krävs ärlighet, även om det är svårt och jobbigt att leva ärligt mot sig själv och andra, samt att våga gripa in för någon annan. Man måste gå emot sin rädsla.

Lätt att allt blir ytligt pga. konflikträdsla, att man inte vågar tala öppet om problem. Detta undergräver gruppen på lång sikt och alla känner en dold frustration, många gånger vet alla om problemet, men ingen talar öppet om det. Detta blir ingen verklig gemenskap. Har du erfarenhet av detta?

Dessvärre är min erfarenhet att en av grupperna jag tillhörde inte vågade tala om problem, även när jag gjorde det, eftersom ingen direkt vågade börja nysta i det hela på djupet, utan bara på ytan, kom jag till ett stadie där det inte var meningsfullt att vara kvar, eftersom man inte kunde, ville eller kanske inte vågade tala ärligt, så fanns det därför till slut ingen anledning att vara kvar i denna grupp, åtminstone inte direkt då.

Man kan och ska inte i längden "stånga sig blodig". Men man skall inte heller fly så fort det börja hetta till. Således finns det en punkt, där man får fråga sig ärligt, om man skall vara kvar, efter man ingripit under en längre tid. Ledordet som Jesus säger är bra för en grupp med problem: "Vill du bli frisk?". Vill gruppen det, vill individen i gruppen det. Jag ställde frågan, fick undvikande svar, detta var svar nog.


  • Bibeln säger tröstande och vist: "Den som tillrättavisar uppskattas mer än den som bara kommer med smicker" (Ordspråksboken 28:23).

Ödmjukhet krävs för detta bygge också. Både mjuk och het. Undvik högmod, trångsynthet och självhävdelse.

Försök se andra människors tidigare steg, dvs. deras historia innan du bedömer dem, då de "släpar" på denna tidigare last ofttast. När man vet denna får man högre förståelse. Jesus ser den direkt. Läs Bibeln så ser du. Alla blir förvånade och han har kunskapen att läsa in i "deras hjärtan" direkt.

Avslutningsvis så har vi mycket att lära oss av tidigare generation/-er, att gemenskap bygger inte på bekvämlighet, dvs. när det passar mig.

Hörde igår att i ett fotbollslag så ringde spelarna tränarna en timme innan match och sade att de inte kom tack vare det fina vädret, så de skulle åka och bada i stället..... Försök och bygg på den inställningen..... Vi måste informera vår grupp, att de är viktiga, var och en. För gemenskapen. Detta gäller också din Familj.

Du är viktig för din nuvarande och din kommande grupp. Har du börjat fundera på att använda dina gåvor i en grupp? Och hur kan du hjälpa till för att odla en sann gemenskap?

  • Längtar du efter någon typ av gemenskap och i såfall hur skulle den kunna se ut? Kommentera gärna!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback