Vad var det jag skrev.... Schenning är ett mycket bra val.

Skrev imorse på min blogg.
Nu är röstningen klar.

Följande går vidare till nästa omgång gällande val till biskop för Västerås. (Antal röster inom perentes)

image300
Christina Schenning 75


Thomas Söderberg 74
Marika Markovits 73
Margarethe Isberg 52
Sven Hillert 37
Håkan E Wilhelmsson 27

Grattis Christina.
Ett mycket bra val. Minst sagt.


Så här skriver bl.a. Kyrkans Tidning:

Tre kvinnor vidare i Västerås biskopsval

Tre kvinnor och tre män går vidare när det gäller valet till biskop i Västerås stift. Det blev resultatet av torsdagens provval i Falun. Så många kvinnor har aldrig tidigare passerat provvalet i något stift.

Överraskande vinnare
blev Christina Schenning.

Fanns inte med på listan
- Jätteroligt. Det var oväntat och glädjande med ett så stort stöd, säger Christina Schenning, en kort stund efter att hon nåtts av resultatet.

Christina Schenning, 46 år och idag utbildare på Räddningsverket, var en av de kandidater som inte fanns med på den lista som stiftets beredningsgupp tagit fram inför provvalet. Hon är född i Malung, prästvigd i Västerås och har tidigare bland annat varit chef för fjällprästerna i Sälenfjällen.

Deltar för första gången
Det är första gången som hon är med och kandiderar i ett biskopsval. Det är också första gången som tre kvinnor går vidare från provvalet

-Det är väldigt roligt. Jag är väldigt stolt över vår kyrka som har modet att se kvinnors kompetens, säger Christina Schenning.

- Helt perfekt. Jag är Malungflicka och röstade på Christina Schenning, säger Anitea Wickers, ersättare i kyrkorådet och fullmäktige i Malung.

Läs mer...


Så här nedan står det bl.a. på Västerås Stifts hemsida idag.

Frågor till Christina Schenning.

  • Varför vill du bli biskop i just Västerås stift?

Viktigt i min kyrkosyn är folkkyrkotanken med sin tillmötesgående attityd, öppenhet och noggrannhet att inte dra gränser för Gud. Vidare är samhällsengagemang, sociala frågor samt arbete med internationella frågor något som Västerås stift förvaltar.

  • Vad kan just du bidra med som biskop i stiftet?

Viktigast i ett biskopsval är reflektion kring vart kyrkans folk vill gå och inte enbart vem som ska leda arbetet. Vad vill ni med kyrkan i Västerås stift och vad är inriktningen på uppgiften, därefter kan ni titta på min (de andras) ledarstil.

  • Den viktigaste samhällsfrågan att arbeta med för kyrkan just nu?

Kyrkan har en viktig, men ofta marginell roll. I arbete med t.ex. kriser och katastrofer tar kyrkan ett viktigt ansvar under själva händelsen. Men samhällsengagemang är till stor del vardagsarbete, att vara proaktiv, att i samverkan med kommun, myndigheter, näringsliv, föreningar etc. tydliggöra lokalsamhällets behov och vilka insatser kyrkan kan göra. Denna omvärldsanalys med andra tror jag stärker kyrkans uppgift att vara mitt i byn, även om byn har förändrats och hela världen är en del av den idag.


Kommentarer
Postat av: Lasse Lindberg

Äntligen kan man få kännslan för att ordspråket rätt man( Kvinna ) på rätt plats har fått visa sin rätta innebörd.

2007-11-02 @ 10:36:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback