Om en alkoholist får ett återfall pga. alkoholhaltigt vin i nattvarden är det Guds vilja..

Ovan sagt av en präst....

image492
Sant. Läs
prästkandidaten Pers blogg idag.


Det finns tydligen präster som anser detta. Barockt.

Jag tycker att de då borde sluta sitt uppdrag, eftersom man tydligen tappat empatin eller förmågan att ta reda på hur sjukdomen alkoholism fungerar, vilket borde vara självklart för en kyrkans man att göra i dessa tider av så utbredd alkoholism och konsumtion.

Empati skall vara centrum i sitt tjänande. Punkt.





Per skriver bl.a:
  • Om vi tror att det måste finnas vete i brödet, eller att det måste finnas alkohol i vinet för att Kristus ska kunna närvara i vinet så förminskar vi Gud.
Han har varit på studiebesök och i Kummelby kyrka i Sollentuna där är man verkligen inkonsekvent, skriver han.

...I Kummelby är man tvärtemot inkonsekvent. Huruvida man använder glutenfritt bröd glömde jag fråga, men man erbjuder druvjuice eftersom "det är många från AA som kommer till gudstjänsten".

Rent praktiskt går det till så att man har en särskild kalk med druvjuice, så att var och en kan säga till att man i stället för starkvin vill ta emot det alkoholfria alternativet. Man tycks allså mena att druvjuice är en fullgod ersättning för starkvin, men använder alltså i första hand starkvin, och den som av någon anledning inte kan ta emot detta får säga till, varvid den som delar ut kalken går och hämtar en annan kalk. Detta är inte konsekvent.

På frågan varför man inte väljer att enbart använda druvjuice får vi svaret "kyrkoherden har bestämt att det ska vara vin". Frågan blir alltså återigen vad man definierar som vin.


  • Den som inte vill eller kan ta emot alkoholhaltigt vin, måste återigen signalera sitt utanförskap, genom att berätta att man bara kan ta emot druvjuice. Man får hoppas att man har så mycket självkänsla och mod att man vågar signalerar sitt utanförskap, vilket jag vet att de flesta tillfrisknande alkoholberoende inte vågar eller vill. Blir kanske lättare att inte gå till en sådan här kyrka... Märkligt oförstående kyrkoherde.
  • Hoppas Gud griper in, så att vi alla får del av förlåtelsen och gemenskapen vid nattvarden. Inte bara de teologiskt komptenta som tolkar till sin fördel, kan man tycka.
  • Eller som en god vän sade: Trams, om kyrkans sätt. Så tyckte han.
  • Vad tycker du?

Kommentarer
Postat av: Nils Forsberg

Hej Mikael!
Tack för din blogg, som glatt och inspirerat mig.
Det enda som talar för alkohol i nattvarden är, som jag ser det, att det kan bildas bakterier i en öppnad alkoholfri flaska som bir sparad till nästa gång.
Den som kräver en viss alkoholstyrka i nattvardsvinert kanske vill förklara hur många procent det måste vara för att Herrens löfte ska gälla.

2008-02-18 @ 00:04:20
Postat av: Mikael

Hej Nils!

Roligt med att du uppskattar mina tankar.

För det första så klarar många inte av alkoholfritt vin, utan endast druvjuice (som på Jesu tid var det samma som vin, vilket jag visat på i min uppsats).

Ang. bakterier. Prästen köper ny bensin till sin bil varje vecka. 1 liter druvjuice är väl vad som motsvarar 15 minuter av en anställds lön, ex. präst. Och om det är en kantor, prsät, vaktmästare i kyrkan en söndag så har man nog också råd med 1 liter druvjuice. Dvs. om man vill ha det. Om man vill se de som har problem och om man inser hur många det är.

Man kanske inte inser hur många de är, då kyrkan inte släppt in dessa eller skickat signaler att de är välkomna med sin svaghet.

Det står slutligen inget om alkholsatsen i nattvarden, det står faktiskt inte ens att det är vin i kalken.

Traditionen däremot, men det är något annat.

Skriften allena, sade väl Luther...

Guds Frid.

MVH.
Mikael

2008-02-18 @ 09:37:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback