Christina Schenning, Lars Rydje, biskopsvalet. Gud eller politik..???....

Biskopsvalet den 10 januari för Västerås Stift.

  • Är det politiken - makten - som skall välja biskop?


Borde vara folket som väljer - inte politikerna - så att Stiftet får en biskop som är intresserad av sin kyrka, sin samtid och som kan göra det kristna budskapet adekvat för dess medlemmar, och för dem som ännu inte är nådda - både av Ordet och dess gärningar (diakonal omsorg).

image438


PRESSEN SKRIVER NEDAN BL.A:


VLT kunde i går berätta om ett rundbrev som sänts ut till de 43 socialdemokratiska ledamöterna och ersättarna i stiftsfullmäktige från ordföranden Lars Rydje (s). Han anklagar biskopskandidaten Christina Schenning för att agera i egen sak och bedriva en valkampanj på ett sätt som lämnar "mycket övrigt att önska både etiskt och moraliskt".

Västerås stift är uppenbarligen inte som Iowa. En god biskopskandidat skall ställa sig till förfogande, men bör alltså inte plädera för sin sak. Det låter tjusigt. Men hur tjusigt är det att bli baktalad och inte kunna försvara sig?
I brevet till partivännerna pläderar Lars Rydje för att en annan kandidat, domprosten Margarete Isberg, bör bli biskop. Bland hennes kvalitéer framhålls att hon är "s-märkt".

Det är pinsamt för socialdemokraterna att deras gruppledare inte generar sig för att betrakta biskopsvalet ur ett så snävt partiperspektiv. Efter detta kan det inte vara roligt för någon kandidat att få socialdemokraternas stöd eftersom de väljer biskop efter partitillhörighet. Kunde de inte skonat Västerås stift från den blamagen?

Läs mera här från VLT...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback