Peter Jöback är ett glömt barn sade han idag...

Just nu på TV, "Efter tio" med Malou.

Peter Jöback berättar om sjukdomen som förstörde hans barndom, alkoholism, genom hans far.
Han liksom många andra börjar fylla sitt inre hål med att jobba och på det sättet förtjäna sitt liv genom att producera och på så sätt duga, istället för att leva livet.

I Studion var också Anders Nyqvist som skrivit boken om sin uppväxt med sin alholiserade far, "Hatet", och den konfrontation som han fick med sin far på behandlingshemmet strax innan faders dog och som så många inte får möjligheten att genomföra, att berätta sin historia, hur de mådde, vilka konsekvenser ett drickande ställer till det för dem, barnen på väldigt lång sikt.

När Jöback läste boken på en semester kom tårarna och insikten om hur det var och är att vara uppväxt i en familj, där sjukdomen kväver alla. Tommy Hellstens bok recenseras idag i UNT, där han beskriver
"flodhästsyndromet" passande nog. Alltfler vittnesbörd den senaste tiden visar på hur stort alkoholproblemet är idag för så enormt många. Har du förstått på djupet?

Idag läste jag att det är en 40% ökning av omhändertagande och förvaring i polisen fyllericeller sedan år 2005. Nu rör det sig om ca 65.000 - 70.000 omhändertagande. Visst du det? Skrämmande. Skål.....

Ditt drickande påverkar indirekt att det är ok att dricka, även om du klarar av att hantera alkoholen, så kan ett ställningstagande från din sida påverka andra på ett positivt sätt. Jag hade för få förebilder när jag ville bli nykter... Hur många har du omkring dig?


Beskrivning - Nyqvists bok "Hatet":
  


Vet han att jag ständigt väntar på nästa gång? Vet han att mamma är så rädd för honom att hon kräks i buskarna innan hon kommer hem?


Det är sjuttiotal. Anders pappa har studerat till ingenjör på kvällarna och hela familjen kan flytta till en större lägenhet. Det är bara det att pappa dricker, mer och mer, samtidigt som han äter de tabletter han har ständig tillgång till. Utåt är han den lyckade klassresenären som är politiskt engagerad och har en fin familj. Hans karisma vilseleder omvärlden, men i hemmet trappas missbruket upp, han blir våldsam, oberäknelig och giftig. 

          Han förgriper sig på Anders mamma och håller hela familjen i ett skräckgrepp genom psykisk terror, lögner och hot. De väntar på nästa utbrott, är alltid på spänn. Under Anders säng står en packad väska, ifall han måste ta med sin lillebror och fly under någon av de otaliga sömnlösa nätter då mammans skrik håller dem vakna. 

          På inga villkor får någon ana vad som händer. Samtidigt växer lusten att slå tillbaka hos Anders - tills den hotar att svämma över alla bräddar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback