Frihet, inkrökthet och livet....

En frihet som inte kan beskrivas.
Att grenslad över sin Harley köra genom natten, med detta muller och kraftpaket under en.
Kromet, kraften, nattens friska luft. Att bara vara.

Åkte igår kväll till Stockholm, världens vackraste stad under sommaren. Alla de platser som förfyller vår huvudstad cruisade jag förbi. Stureplan, Djurgården med Biskopsudden, vid Gröna Lund, Strandvägen för att slutligen äta en glass på Fjällgatan med dess utsikt över hela Stockholm. Breath taking....

image189
Träffade där min vän Nicklas. Vi reser båda på samma Väg. Utbytena i våra samtal berikar. Frigör oss förhoppningsvis "från vår inkrökthet", som Luther sade.


Vad är då det?

"allt tal om frihet idag handlar om frihet ifrån något, så kallad negativ frihet. Oftast talar man ju om frihet i termer av frigörelse från strukturer, kulturer, religioner och auktoriteter. Kort sagt, frihet från allt som kan tänkas att begränsa vår handlingsfrihet eller självbestämmande.

Att som kristen säga sig ha funnit frihet genom att underordna sig Guds vilja ter sig då som en ren självmotsägelse. Men detta är vad kristen tro alltid har hävdat; att vår vilja inte är fri, utan så skadad att vi är oförmögna att göra det vi egentligen vill. Luther som i böcker som Om den trälbundna viljan betonade vår oförmåga att göra det goda, definierade synd som "Incurvatus in se", människans inkrökthet i sig själv. Utlämnade åt vår egen frihet kröker vi oss in i oss själva och är oförmögna att vända oss utåt. Men paradoxalt nog är det först när vi underordnar oss och tjänar som vår inkrökthet kan börja hävas." (Hämtat från följande blogg!)

Ett exempel på dagens inkrökthet:
Läs följande blogg, den är inte en ovanlig verklighet idag, vet jag, dessvärre.

Kommentera den här allmänt. Vad säger den oss idag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback