En sekteristiskt rörelse dessa Humanister....

En till bra artikel idag av Hanne Kjöller. Läs den här i sin helhet i DN!


image258"Det kan verka rimligt att tolka den nya ateistvågen, om man får kalla föreningen Humanisternas uppsving och några nya boksläpp så, för en motreaktion på den intoleranta religiositeten. Men läser man exempelvis Sam Harris "Brev till en kristen nation", som Humanisterna marknadsför i Sverige, inser man att det är fel. En medreaktion vore åtminstone i det här fallet en bättre beskrivning.

För Sam Harris anspråk är lika totalitära som fundamentalistens. Precis som den bokstavstrogne kristne, juden och muslimen har Sam Harris skådat ljuset. Men i stället för Gud har han sett rationaliteten. Sida upp och sida ned förklarar han i föraktfulla ordalag varför han har rätt och alla troende fel.

Enligt Harris är en ateist en person som anser att de 260 miljoner amerikaner "som 'aldrig tvivlat på Guds existens' borde lägga fram bevis för denna existens". Problemet är inte att Harris har fel i sin definition, utan att han tycker sig ha rätt."

Lite längre ner skrivs "en det är svårt att se bevekelsegrunderna för att i ett av världens mest sekulära länder översätta och publicera denna radikalateistiska uppkastning."

Man kan undra varför Björn Ulveaus, Christer Sturmark & Co. tar i så den nästan kräks. Vem försöker de övertyga? Vilken typ av etiska normer lär sig barn idag. Skolan har väl ingen, som jag vet. Och var skall de då lära sig etik, den gyllene regeln och att de duger som de själva är, ioch att de skall älska andra och inte duga bara därför att de "levererar"?

När det går åt pipan kan de ju alltid vända sig till sig själva och be om att bota sig själva. Det finns inre hål idag hos många. Humanisternas bok kanske kan hjälpa dem.

Eller så kanske man blir med nöjd av att ha
  • fina bilar,
  • stora hus,
  • ett fett konto
  • och ett pråligt yttre,
  • kanske bli bekräftad av att vara med i tidningen då och då.
Är det sådant som botar människans inre hål? Tror du det?

Köp dig då lycklig (märkligt att skall man bli lycklig och framgångsrik så kostar det. Undrar vem som uppfunnit det... Vad tror du?)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback