Smärta, vikten av personliga relationer för att hindra kriminalitet och snö som lindrar...

Lidande...

Det jobbiga kan ta sig så olika uttryck.

Är enormt förkyld, hostar och har fruktansvärt ont i huvudet, dessutom håller mina axlar, nacke och rygg att ta kål på mig just nu. Jobbiga nätter. puh... Men det vackra vita utanför skänker frid.


Se förresten intervjun av Ulf Ekman med mig om bl.a utanförskap här... 
Intervjuvades också (eller föreläste...), har ju ett uppdrag att tala om de svaga, i söndags i Lyckebokyrkan i en nästan fullsatt kyrka, trots snöovädret.

Förresten så kom det mest snö i landet just där jag bor, 55 cm (se bild), vilket gjorde det svårt att komma hem och ut dessa vita dagar.

Hoppas någon tog intryck av de bilder jag gav om utanförskap i söndags, bl.a. om de "glömda barnens" roller som påverkar hela samhället idag.

Vågar och framförallt vill vi verkligen se dem? Ibland undrar jag. Det var en fin kyrka, trevliga människor och en bra kväll. Det blev en hel del samtal efteråt, som vanligt.., då många har det svårt och även vill berätta sin historia. Så är det alltid.

Vill vi se de barn som blivit tvingade att bli jobbiga för att överleva, de s.k. "rebellerna" (man kan antingen bli det eller ex. hjältar, tapetblommor eller clowner). Tror inte det? Men man ju alltid spärra in dem, antingen i "getton" eller så småningom i fängelse.

Idag kom en oerhört viktig rapport. Läs mer nedan om Lugna Gatans realistiska bild av hur väldigt många ungdomar har det.

"Växande gängkriminalitet. Ungdomar som drömmer om att gå med i maffian. Och myndigheternas oförmåga att ta itu med problemen. Det vittnar Lugna Gatans medarbetare om i samband med att organisationen publicerar sitt "socioekonomiska bokslut".

- Det handlar inte längre bara om storstäder. I de flesta mellanstora städer finns skolor som håller på och imploderar, säger Arne Danner på Lugna Gatan Sverige. - Därför blir vissa politikers uttalanden om ordning och reda i skolan löjeväckande. Det är inte disciplin det handlar om, det är inte mobiltelefoner och kepsar som är problemet. Det man borde satsa på är fler vuxna i det offentliga rummet utanför lektionstid.Lugna Gatans värdar rekryteras bland dem som av "vanligt folk" kallas för "stökiga ungdomar". De känner folk, vet vad som pågår och hur snacket går."

Det står längre ner i artikeln bl.a:

"Socialtjänsten ser Lugna Gatan som en konkurrent. Men Danner menar att man inte konkurrerar med socialtjänsten utan snarare är ett underutnyttjat komplement till det traditionella myndighetsarbetet.- Vi är sedda som "good guys" av grabbarna, medan myndigheterna är "bad guys". De sociala myndigheterna har som motto att vara professionella, det vill säga att inte skapa nära relationer. Vi menar att relationerna är viktigare än metoderna. Vi bygger relationer och har därför lättare att nå fram."

Läs hela artikeln här från Dagen...

Vågar du och jag se dem? Vågar eller vill den organisation, det företag eller det samfund  du tillhör på allvar se och möta dessa människor?
Det lönar sig, säger forskningen, på alla plan.

"Du skall älska din nästa, som dig själv"
- men om ingen kunnat älska mig då? Eller om vi struntar i den bredvid oss, av olika skäl? Var inte rädd, säger Bibeln 366 gånger, en för varje dag och lite till... Så stor är nåden, om vi sträcker oss mot Gud för mer kraft för att sedan kunna förverkliga himmelriket här och nu. "Guds rike är inom er", sade Jesus. Hoppet... Låt oss göra skillnad, eller....

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback